Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bugün ABB Konferans Salonu'nda düzenlenen LGS ve YKS'ye girecek TİP-1 Diyabetli Öğrenciler İçin Diyabet Sensörü Destek Programı'na katıldı.

Yavaş, "Ankara'da yaklaşık 2 bin 500 diyabetli öğrencimiz bulunmakta. Onların da sınavlara diğer öğrenciler gibi sağlıklı bir şekilde girebilmeleri için diyabet sensörlerini dağıtarak eşit fırsat sağlamayı hedefliyoruz" dedi. Yavaş ayrıca, "Evlilik öncesi isteyen herkese ücretsiz olarak SMA aşısı yapılacağını açıklamıştık ve bu konu Sağlık Bakanlığı tarafından da dikkate alındı" diye ekledi. Ancak Yavaş, "Ancak hala her gittiğimiz toplantıda SMA hastalarının ailelerinden destek talepleri aldığımızı görüyorum. Bu nedenle en azından belediyemizin yetkileri dahilinde, evlenme niyetinde olan herkesin SMA testini yapmasını zorunlu kılan bir karar aldık. SMA testini yaptırmayanlara ise nikah kıymayacağız" şeklinde konuştu.

Yavaş'ın açıklamaları şu şekidle;

 İkincisi geçenlerde açıkladığınız HPV aşısı. Bu da Türkiye'de belki kamuoyu tarafından bilinmeyen ama kanser türleri içerisinde akciğer kanseri ve diğer kanserlerin dışında en fazla rastlanan ve insanların ihmal ettiği bir aşı. Bunu da inşallah 30 yaş altındaki sosyal destek verdiğimiz ailelerimiz çocuklarına ücretsiz şekilde yaptırma kararı aldık. Bir diğeri de bugün sayın milletvekilimizin bir uyarısıyla arkadaşlarımız çalışma yaptılar.

Bu sensörün verilmesi kararını aldık. Çünkü bu da bir problem. Belki çok başarılı bir öğrencimiz sadece diyabet nedeniyle sınavda güçlük çekiyor. Bu nedenle onlara da bu şekilde destek olmak suretiyle en azından bir probleme daha destek olmak istiyoruz. İşte belediyecilik budur, sosyal belediyecilik budur. Emeklilerin problemi varsa onlara koşmak, başka hangi grubun problemi varsa onlara koşmak gerçek belediyeciliğin bu olduğunu düşünüyorum.

Resmi kayıtları biraz önce Sağlık Daire Başkanımız da açıkladı sizlere. Gerçekten Ankara'da 2 bin 500 kadar diyabetli öğrencimiz var. İnşallah onları da sınavlara girdikleri zaman diğer yaşıtları gibi eşit bir şekilde, sağlıklı bir şekilde sınava girmelerini sağlayacak sensörleri dağıtmış oluyoruz. Katılan ailelere de bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyorum uygulama Türkiye'de bir örnek olur ve Türkiye'de hemen hemen bütün belediyeler ve sağlık kuruluşları, valilikler, kaymakamlar bu konuya el atar diyor hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.