Yoğurt, sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilmektedir. Sadece sağladığı kalsiyumdan dolayı değil sindirim sistemini de düzenleyen besin kaynağı. 

Evimizin vazgeçilmezi ve buzdolabının olmazsa olmazı yoğurdu yapmak ise hayli kolay! Sadece iki malzemeyle yapacağınız besin değeri yüksek ürünü gönül rahatlığıyla tüketmekte mümkün.

YOĞURT İÇİN MALZEMELER

  • 5 kilogram çiğ süt
  • 3-4 yemek kaşığı yoğurt (oda ısısında olmalı)

YOĞURT TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Daha önceden hazırlanan ev yapımı yoğurt ya da az suyla sulandırılmış süzme yoğurdu maya olarak yoğurt yapımında kullanabilirsiniz. Yoğurdu, daha fazla oranda sütten hazırlayıp porsiyonluk kaplarda mayalamanız yoğurdun bozulmadan saatlerce buzdolabında dinlenmesi kıvamını doğru oranda etkiler.

Sütü olması gereken sıcaklıktan daha ılıkken mayalarsanız yoğurt tutmaz. 

Hazırladığınız yoğurdu; temiz, pamuklu bez bir kese içinde saatlerce bekletir ve suyunu süzdürürseniz süzme yoğurt elde edersiniz.

YOĞURT NASIL YAPILIR?

  1. Sütünüzü derin bir tencereye alın. Ara ara karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın. Sütün içerisindeki suyun buharlaşıp çıkması için kepçe ya da kaşık yardımıyla sütünüzü havalandırarak karıştırın.
  2. Ocağın altını kapatıp sütün ılınmasını bekleyin. Serçe parmağınızla sütün sıcaklığını kontrol edin. Eğer parmağınızı 8 saniye sütün içerisinde tutabiliyor ve sonrasında sütün sıcaklığı parmağınızı yakıyorsa olmuş demektir.
  3. Maya için 3-4 yemek kaşığı yoğurdun içerisine sütten birkaç kaşık döküyoruz. İyice karıştırıp sütümüzün içerisine döktükten sonra bir kez daha karıştırıyoruz. Tencerenin üzerine buharlaşıp sulanmaması için süzgeç kapatıp bir bezle de örtüyoruz.
  4. Kaplara bölüştürüp üzerini örtün..5-6 saat bu şekilde üzeri hiç açılmadan bekletin.
  5. Süre sonunda yoğurtlarınız tutmuşsa ağızları açık bir şekilde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Sonrasında buzdolabına kaldırın. Bir gün ağzı açık şekilde dolapta bekletin. 

BİR PORSİYON YOĞURDUN BESİN DEĞERİ NEDİR?
Bir porsiyon içinde 4 gram karbonhidrat, 3 gram protein ve 3 gram yağ vardır.