Toplumsal Muğla

Koronavirüs salgınında normalleşme takviminin açıklanmasıyla hazırlıklarını tamamlayan oteller, tatil sezonunu başlattı. Kampanyalar başlatan ve tanıtımlar yayınlayan oteller misafirlerini bekliyor. Bodrum otelleri de bu kapsamda kapılarını açtı.

Toplumsal, geçtiğimiz hafta Muğla'nın tatil cenneti sayılan Bodrum'da işlenen bir doğa katliamını gündeme getirmişti. Toplumsal'ın haberinin ardından Muğla Çevre Platformu da konuyla ilgili açıklama yapıp sürecin takipçisi olacaklarını açıklamışlardı. İşte o doğa katliamını yapan otel de kapılarını misafirlerine açtı ama biraz sansürle...

27 Mayıs'ta "Bodrum'da cinayet işleniyor: Şimdi de denize beton döküp havuz yaptılar" başlığını taşıyan haberimizde Bodrum'da faaliyet gösteren dünyaca ünlü oteller zinciri Le Méridien'e ait bir otelin denizi betonla doldurup havuz yaptığını ortaya çıkarmıştık. Le Méridien Bodrum Beach Resort, Bodrum sınırlarında olan, fakat denetim yetkisi Milas Belediyesi'ne ait olan Boğaziçi'nde denizi betonla doldurarak havuz yapmıştı ve bunu büyük bir pişkinlikle otelin pazarlama aracı olarak sık sık kullanıyordu.

İLGİLİ - Bodrum'da cinayet: Şimdi de denize beton döküp havuz yaptılar!

NELER YAŞANMIŞTI?
Skandal uygulama eski adı Lux Bodrum Resort & Residences olan fakat geçtiğimiz aylarda isim yenileyerek Le Méridien Bodrum Beach Resort adıyla faaliyete devam eden otelin tadilat sürecinde yaşandı. Özel plajı bulunan Le Méridien Bodrum Beach Resort, tadilata alınarak yenilendi. İnşaat çalışmaları kapsamında sahil ve peyzaj çalışmaları da yapıldı. Asıl otel projesinde yer almayan ve daha sonra eklenen iskelenin sağ tarafındaki alan önce moloz ve taşlarla dolduruldu. Moloz ve taşlarla doldurulan alana daha sonra beton dökülerek havuz yapıldı. Kıyı kanuna aykırı olan bu işlem salgın nedeniyle insanların evde kaldığı döneme denk getirildi. Başta Bodrum olmak üzere denize yapılan dolgular nedeniyle büyük cezalar kesilirken Le Méridien Bodrum Beach Resort'a şu ana kadar herhangi bir cezai yaptırımın uygulanmaması soru işaretlerine neden oldu. 

İSKELE DE KAÇAK...
Söz konusu havuz otelin mevcut projesinde yer almıyor. Otelin orijinal projesinde sahilde iskele bile bulunmuyor. Alınan bilgilere göre yapılan işlem için Milas Belediyesi'nden herhangi bir tadilat yapı izni de alınmamış. Otelin imar projesine göre sahilde yapılan iskele ve havuz kaçak. Milas Belediyesi'nin bu durum karşısındaki tavrı ise hala merak konusu...

DALGAKIRAN DİYE YUTTURMAYA ÇALIŞTILAR
Konuya ilişkin görüştüğümüz yetkililer ise söz konusu havuzun denizdeki dalgaları etkisini azaltmak için yaptıklarını söyledi. Sahilde yer alan çocuk oyun parkının dalgalar nedeniyle zarar gördüğünü belirten yetkili, bunu önlemek amaçlı havuz yaptıklarını belirtti.

TOPLUMSAL'IN HABERİ GÜNDEM OLDU
Toplumsal'ın haberi kısa sürede gündem oldu. Haber üzerine Muğla Çevre Platformu üyeleri yağmayı yerinde inceleyerek, kamuoyuna bir açıklama yaptı.

Platformun açıklaması şöyleydi: 

MUÇEP Bodrum Meclisi ve MUÇEP Güllük Körfezi Meclis üyeleri olarak bugün,  Adabükü'ndeki Le Meridien Bodrum Beach Resort Otel‘in kıyı yağmasını yerinde inceledik. Anayasanın 43. Maddesi ve Kıyı kanununun 5. 6. ve 15. Maddelerine aykırı olarak iki  koyu tamamen işgal edilip, otel müşterisi olmayanların kumsaldan ve kıyıdan yararlanmasının engellendiğini  gördük. Denize dolgu ve  projede olmayan bir çok  ilave ile  iskele yapılmış. Aynı zamanda deniz içine yapılan tüm yapıların , deniz ekosistemine zarar verdiğini de biliyoruz. Le Meridien örneği,  kıyılarımızdaki talanı gözler önüne seren örneklerden sadece bir tanesidir. Çevre ve Sehircilik Bakanlığı‘nı, Milas Belediyesi‘ni ve Muğla Büyükşehir Belediyesi‘ni göreve davet ediyoruz. Bu ve benzeri işgallerin, doğanın talan edildiği tüm projelerin takipçisi olduğumuzu kamuoyunun bilmesini istiyoruz.

Aradan günler geçmesine rağmen Milas Belediyesi nedense hiçbir hamle yapmadı. Belediyeden bir açıklama bile gelmedi. 

Derken...

Tatil sezonu açıldı ve Le Méridien Bodrum Beach Resort da diğer oteller gibi tanıtımlara başladı. Ancak bir farkla... Toplumsal'ın haberine kadar otelin "reklam yüzü" olarak kullanılan kaçak havuz, son tanıtımlarda ortadan kayboldu. Otelin tanıtımlarda kaçak havuzun olmadığı görüntüleri kullanmayı tercih ettiği görülüyor.