Ercan Çankaya

Uzun süredir, Ankara'nın en eski parklarından, Kolej ve Kurtuluş semtleri arasında bulunan Kurtuluş Parkı’nın TED Üniversitesi’nin kampüs alanına dâhil edileceği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) bu duruma sıcak baktığı iddiaları dillendiriliyordu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, geçtiğimiz yıl konuyla ilgili bir açıklama yayımlamış; kamusal alanın kampüsleşmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek şu ifadeleri kullanmıştı:

Öncelikle bu iddiaların doğru olup olmadığının Büyükşehir Belediyesi ve adı geçen üniversiteler tarafından açıklanması gerekir. Böyle bir tahsisi tahayyül bile edemeyiz. Kurtuluş Parkı kamusal alan olarak Ankaralılara aittir.

BİRİNCİ DERECEDEN SİT ALANI
Kurtuluş Parkı'nın birinci derece SİT alanı olduğunu, böyle bir kamu alanının bir üniversitenin kampüs alanına dönüştürülmesinin de mümkün olmadığını belirten Candan, şöyle konuşmuştu:

Böyle bir tahsise ne Ankaralı müsaade eder ne meslek odaları. Bütün bir parkın bir üniversiteye tahsis edilmesi söz konusu olmasa da, parkın kullanılmayan alanına üç üniversite öğrencilerini kapsayan bir öğrenci merkezi kurulacağına yönelik hamleler, toplantıları ve görüşmelerin yapıldığı bilgisi bize de geldi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve TED Üniversitesi’nin parkın belli bir bölümünde, özellikle ortada bulunan kullanılmayan alanda bir öğrenci merkezi yapma yaklaşımı içerisinde olduğunu ve projeler yapıldığını duyuyoruz. Bir tahsis ya da yeni yapılaşmanın kabul edilmeyeceği çok açık ve nettir.

HERHANGİ BİR MÜLKİYET DEVRİ YOK İDDİASI
Bu açıklamadan yaklaşık bir yıl sonra geçtiğimiz ay, ABB'nin Haziran ayı ikinci oturumunda oy birliğiyle alınan kararla ABB ile TED Üniversitesi arasında bir protokol imzalanmasına karar verildi. Protokol, herhangi bir mülkiyet devri içermese de protokolle “belediye ile üniversite arasında imzalanacak protokolle parkın sorunları tespit edilip çevre düzenlemesi yapılacak” ifadesi kayıt altına alındı.

TED Üniversitesi, resmi internet sitesinden Haziran ayı meclis oturumunda kararlaştırılan söz konusu protokolün imzalandığını duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türk Eğitim Derneği’nin en güçlü kollarından olan TED Üniversitesi, adını verdiği bölgeye vefa borcunu ödüyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur YAVAŞ ve TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Belgin AYVAŞIK tarafından imzalanan protokolle Kurtuluş Parkı, 7 gün 24 saat Ankaralıların ve öğrencilerin güvenle hareket edeceği bir yaşam alanına dönüşecek.

TED Ankara Koleji’nin adını verdiği Kolej Bölgesinde yer alan Kurtuluş Parkı için hedef, sanat ve kültürle iç içe geçen, açık dersliklerle, kütüphanesiyle, bisiklet yollarıyla vatandaşların sosyal bir yaşam alanına kavuşması. Çevreci bir yaklaşımla parkın yeşil alanı korunarak geliştirilecek proje sonrasında Ankara, bu köklü parkta sergilerle, konserlerle, açık hava etkinlikleri ile buluşmalar düzenleyecek. Sadece Kurtuluş Bölgesindeki öğrenciler değil, Başkent’in dört bir köşesinden okullar derslerini açık hava sınıflarında kuş sesleri ve doğayla iç içe yapabilecek.

Biz, Türk Eğitim Derneği olarak Cumhuriyetimizin bize sunduğu olanakların bilinciyle vefa borcumuzu ve ödevimizi kıymetli Ankara’mız için yapmayı bir borç biliriz.

Daha önce bir mülkiyet devrinin söz konusu olmadığı ifade edilse de imzalandığı duyurulan protokolle, Kurtuluş Parkı’nın en azından bir bölümünün imara açılacağı, imara açılacak kısımlara derslik ve kütüphaneler yapılacağı ve tabii, herhangi bir “mülkiyet devri” söz konusu olmasa da inşa edilen yapıları TED Üniversitesi’nin kullanacağı kesinleşmiş oldu. Sözün özü, herhangi bir 'mülkiyet devri' olmadan halkın parkının mülkiyeti TED Üniversitesi'ne devredilmiş oldu.