Tarihi Süleymaniye semtinin Demirtaş mahallesinde İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024'te bitmesi planlanan yapı, Süleymaniye Camisi'nin siluetini bozduğu gerekçesiyle tepki çekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), inşaatla ilgili İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu'na başvurdu. Siluetin bozulmasına nende olan inşaatın sahibi vakıftan Süleymaniye’nin siluetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazırız” açıklaması geldi. Odatv, “Tarihi siluetin korunması için neler yapılacak?” sorusunu İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’a yöneltti. 

ODA TV'den Caner Taşpınar'ın haberine göre AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı’na ait inşaat Süleymaniye Camisi'nin siluetini bozdu. Ortaya çıkan görüntülere tepki geldi. 

AKP DÖNEMİNDE İNŞAATA ONAY VERİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Süleymaniye Camii önünde yükselen İlim Yayma Vakfı’na ait yurt binası inşaatıyla ilgili İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu'na başvurdu. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı'nın başvurusunda, Süleymaniye önünde yükselen yapının yürürlükteki imar planına ve yönetmeliğe aykırı olduğu savunuldu.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, inşaata ilişkin “Nisan 2019'da dönemin İBB'si projesini yapıyor, koruma kurulundan onaylatıyor ve inşaata başlanıyor” bilgisini verdi.

VAKIFTAN AÇIKLAMA

İBB’nin başvurusu ve tepkilerin ardından, İlim Yayma Vakfı, açıklama yaptı.

Vakfın sosyal medya hesabından paylaşılan yazılı açıklamada, şu ifadeler yer aldı: 

“Süleymaniye, İstanbul’un ruhudur. İlim Yayma Vakfı’nın varlık sebebi, bu ruhun korumasıdır. Süleymaniye’nin ruhuna zarar verebilecek herhangi bir girişimi önce biz kabul etmeyiz. Süleymaniye’nin siluetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşları, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet ediyoruz.”

İMAMOĞLU: ONAY VERMEYECEĞİZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise İlim Yayma Vakfı’nın açıklamasıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İmamoğlu açıklamasında şunlara dikkat çekti:

Süleymaniye Camii’nin ruhunu bozan ve silüetinin önüne geçen yapı konusunda mülk sahiplerinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek konusunda yaptıkları açıklama kamusal vicdana ve yasal dayanaklara uyma konusunda olumlu bir gelişmedir.

Paydaşlarla iş birliği içerisinde Süleymaniye Camii’nin tarihi kimliğine uygun yenileme avan projeleri hazırlayacağız. Bunun dışında Süleymaniye'nin tarihsel kimliğine ve değerine aykırı proje ve uygulamalara, yenileme alanları avan proje onay makamı olarak izin vermeyeceğiz.

İBB GENEL SEKRETER YARDIMCISI: MÜHÜRLEYECEĞİZ
Süleymaniye Camisi'nin siluetini bozan inşaatla ilgili son durumu Odatv, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’a sordu. 

Odatv’nin, “Tarihi siluetin korunması için neler yapılacak?” sorusuna İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat şöyle yanıt verdi: 

İnşaat sahipleri açıklama yaptı. Biz İBB olarak inşaatın resmi şekilde durdurulması için başvuru yapmıştık. Bu konuda işbirliği önemli… İnşaatın durduğunun açıklanmasını bekliyoruz. Yarın son gün… Eğer inşaat durdurulmazsa mühürleyeceğiz ve inşaatı durduracağız. Aykırı katların yıkılması için de görev ve sorumluluk ilçe belediyesindedir. Bu nedenle aykırı katların yıkılmasını ilçe belediyesinden isteyeceğiz. Bu süreç ilerlemezse biz kendimiz yıkıma başlayacağız.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Erdoğan, daha önce katıldığı bir televizyon programında, Süleymaniye Camisi'nin etrafındaki tarihi eserlerin yıkılıp yeniden yapılacağını belirtmişti.

Recep Tayyip Erdoğan, “Bütün o tarihi eserler, Katar-Türkiye-Kiptaş iş birliğiyle yıkılıp aslına uygun olarak inşa edilecek. Orası mesela çok ciddi bir çekim haline gelecek. Bitince bambaşka olacak” demişti.