Toplumsal Haber Merkezi

Son dönemde özellikle AKP'li Kürşat Ayvatoğlu'nun yaptığı kokain partisinin ve yaşantısının ilk Toplumsal'dan okunması, konu hakkındaki gelişmelerin detaylı bir şekilde gazetemizde işlenmesi, hemen ardından "TSK'daki sarıklı amiral" olayında sürdüğümüz iz ve muhabirlerimizin araştırmasıyla bulduğumuz adres ve diğer bilgiler Toplumsal'ı kısa sürede binlerce yurttaşa daha ulaştırmıştı.

Toplumsal olarak sadece iktidar partisindeki yolsuzluk ve usulsüzlüklerin değil, tüm yolsuzlukların peşine düşüyoruz. Bugün size bir CHP’liyi, daha doğrusu, bir eski AKP’li, yeni CHP’liyi tanıtacağız: Ali Rıza Gülkanat.

Ali Rıza Gülkanat, 2016’da bir şirket kuruyor. Şirketin diğer ortakları oğlu Emrah Gülkanat ve Rıza Akpolat. Rıza Akpolat’ı tanıyoruz zaten. Beşiktaş Belediye Başkanı... Şirketin adı Emza Akaryakıt Yapı İnşaat Ticaret Limited Şirketi... Şirketi kurduktan sonra eski Anavatan Partili Taşdelen Belediye Başkanı, yeni CHP’li Hüseyin Sipahi’nin yeğeni Ekrem Eray Arda’yla ortak oluyorlar. Ekrem Eray Arda, Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı ve aynı partiden Çekmeköy Belediye Meclis üyesi...

Görüşüne başvurduğumuz eski Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Asım Kantoğlu, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Ortak olduklarında da bu şirkette şöyle bir madde geçiyor. Diyor ki ‘Beşiktaş hudutları dahilinde yapılan inşaatlarla ilgili ruhsat alınma, iskan alınma işleriyle ilgilenecektir’, bu Eray Arda... Diğerleriyle de yüzde 50 yüzde 50. Yani masrafına karışmam diyor, ortak olacağım diyor.

ALİ RIZA GÜLKANAT: ÖNCE CHP’Lİ, SONRA AKP’Lİ, SONRA YİNE CHP’Lİ...
Şimdi yine başa dönelim, Rıza Akpolat’ın AKP’li ortağına. Ali Rıza Gülkanat, 1989 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den, Küçükçekmece’den Belediye Meclis üyesi olmuş. Sonra belediye başkan vekilliği bittikten sonra, AKP kurulduktan sonra AKP’ye geçmiş. 2004 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden, yani SHP’ten belediye meclis üyesi olduğu Küçükçekmece’ye, bu sefer AKP’den belediye başkan aday adayı oluyor. 2009 yılında bu sefer Başakşehir’den aday oluyor, yine AKP’den. 2011 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın Sultanbeyli mitinginin organizasyonunda görev alıyor, hatta mitingde kürsüye de çıkıyor. Kısacası 2019’a kadar AKP’de siyasete devam ediyor. 2019 yılında bu AKP’den istifa ediyor, CHP’ye kaydoluyor.

GÜLKANAT, YİNE KÜÇÜKÇEKMECE ADAY ADAYI
Ali Rıza Gülkanat, ne zaman Küçükçekmece’den aday adayı olsa hayatında köklü bir değişikliğe gidiyor. 2004’te Küçükçekmece aday adayı olup AKP’ye geçmişti. 2019’da, yine Küçükçekmece’den aday adayı oluyor. Bu sefer CHP’ye kaydoluyor. Ama esas hedefi Beşiktaş. Kulislere göre Beşiktaş’ta, Rıza Akpolat’ın arkasındaki esas isim Ali Rıza Gülkanat. Ali Rıza Gülkanat, aynı zamanda Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz’ın da eniştesi. Belediyenin bir diğer belediye başkan yardımcısı İlker Özsalman da Ali Rıza Gülkanat’ın eski çalışanı.

'GÜLKANAT'IN EMRİ BENİM EMRİMDİR'
Asım Kantoğlu'na göre İlker Özsalman, bir gün belediyenin tüm müdürlerini başkanın odasında topluyor, bundan 6 7 ay önce. Ali Rıza Gülkanat’ı babası gibi sevdiğini, onun istediği her şeyin kendi emri, kendi talimatı olduğunu söylüyor. Kantoğlu, bu haber kulağına gelince bunu Beşiktaş Belediyesi’nin tüm CHP’li belediye meclis üyelerine söylüyor. Ali Rıza Gülkanat’ın CHP’den istifa edip AKP’de 15 20 sene siyaset yaptığını hatırlatıyor onlara. Ali Rıza Gülkanat basında haberleri çıkınca artık belediyeye pek uğramıyor. Ama Beşiktaş Belediyesi’ni kendi atadığı başkan yardımcıları, müdürleri aracılığıyla yönetmeye devam ediyor.

HİÇBİRİ BEŞİKTAŞLI DEĞİL
Şimdi hikâyenin başına dönelim. Başkan Rıza Akpolat’ın, Ali Rıza Gülkanat’ın Beşiktaş ilgilerinin kaynağını ele alalım. Kısa süre öncesine kadar Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın ikâmetgahı bile başkanlığını yaptığı Beşiktaş’ta değil, Bahçelievler’deydi. Sonra basında çıkan haberler dolayısıyla okuyucularımızdan pek çoğunun bildiği gibi Başkan Beşiktaş sınırları içinde, 70 bin liraya bir ev kiralayacak. Kiraladığı saray yavrusu haber olunca başka bir siteye geçecek. İşte o saray yavrusu:

Rıza Akpolat evi

Beşiktaş’ın eski Belediye Başkanı Murat Haznedar, o da Beşiktaşlı değil tabii, görevden alınınca Başkan Akpolat ve Gülkanat’ın iştahı kabaracak. AKP’den iki defa aday adayı olan, Sultanbeyli mitingini organize eden Ali Rıza Gülkanat, 30 yıl sonra CHP’ye gelip perde arkasından Beşiktaş Belediyesi’ni yönetmeye başlayacak.

AİLECEK ARABALARI YENİLİYORLAR
Beşiktaş yönetmeye talip olunmayacak gibi bir yer de değil. Rıza Akpolat, belediye başkanı olmadan önce babası Ali Akpolat’ın altında 2005 model Hundai marka bir araba var. 2019 yılında belediye başkanı olduktan sonra babasına 2019 model, sıfır siyah bir mercedes alacak. Eşine de beyaz, Rand Rover, sıfır 2019 model bir cip. Beşiktaş’a başkan olduktan sonra Allah sadece başkana değil, ailesine de ‘yürü ya kulum’ diyor.

GÜLKANAT VE AKPOLAT'IN KORUYUCU MELEKLERİ
Bu kadarla da bitmiyor. Akpolat ve Gülkanat ikilisinin CHP içindeki bağlantıları çok güçlü. Onlara CHP’nin her zaman ‘cepte keklik’ gördüğü Beşiktaş’ın yolunu açanlar da bu bağlantılar. Rıza Akpolat’ın atadığı Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz, Tekin Bingöl’le uzaktan akraba. Rıza Akpolat’a Beşiktaş’ın yolunu açanlar CHP milletvekili Tekin Bingöl ve CHP’nin Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak.

Erdoğan Toprak Rıza Akpolat

Biraz belediyenin özel kalem müdürü Alican Abacı’dan bahsedelim. Alican Bey de Beşiktaşlı değil. Beşiktaş Belediyesi’ne Avcılar’dan gelmiş. Yakın zamanda evleniyor Alican Abacı. Düğününün davetlileri arasında Tekin Bingöl ve Erdoğan Toprak da var. Hatırlı davetliler... Özel uçak kiralayarak düğüne giden Erdoğan Toprak'a başka ne diyebiliriz ki...

İŞ TAKİPÇİSİ MECLİS ÜYESİNİN ALDIĞI VEKALETLER
Hep müdürler ve başkan yardımcılarından bahsettik. Son olarak Beşiktaş Belediyesi’nin bir belediye meclis üyesinden bahsedeceğiz: Sebahattin Öztürk... SEBA inşaatın ortaklarından biri. Kamuoyu, onun da adını Beşiktaş’taki bir kupon arazi dolayısıyla duydu. Gazeteci Yalçın Bayer’in uzun süredir takip ettiği, mülkiyeti Korkmaz Yiğit’ten TMSF’ye geçen bu arazinin hikâyesini Yalçın Bayer’den okuyalım.

Beşiktaş Ulus Mahallesi, 1687 ada 193 parselin piyasaya düşmesi, ünlü bir ‘arsa tüccarı’ndan TMSF’ye geçmesi ile olmuş. TMSF de doğallıkla arsayı satmış. Böyle ballı börek arsalara ‘kupon arazi’ deniliyor; Beşiktaş ilçe sınırlarında bu tür arazi pek kalmadı. Bu nedenle ‘yeni gelin’ diyorlar bunlara. ‘Değer’ katılması için imar değişikliği gerekiyor tabii. Proje İBB/İmar’dan kolaylıkla geçmiş; sıra Beşiktaş Meclisi’nde.

Deniliyor ki “Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın belirlediği 11 no’lu gündem ile arazi ‘mutlu sona’ ulaşması için sırasını bekliyor.”

Plan değişiklikleri ile ne gibi ‘kolaylıklar’ sağlandığı, dosya görüşüldüğünde anlaşılacak. Esas teknik kişiler anlar bu gibi projelerin neler getirdiğini.

Elimizdeki belgelerde arsa sahipleri olarak T.A., D.A.Ç., Y.E.Ç. gözüküyor. Onlar da Sebahattin Öztürk’e vekâlet veriyorlar işlemlerin yürütülmesi için. Pek görülmüş iş değil, o yüzden eleştiri okları CHP’yi gündeme getiriyor. Çünkü Öztürk CHP Beşiktaş ve İBB İmar Komisyonları üyesi. Eski ilçe başkanlığı da var. Verilen vekâlet ilginç: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşım, planlama, park bahçeler, deprem, kamulaştırma, İSKİ, İGDAŞ Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu nezdinde Nazım İmar ve Uygulama İmar Planları ve her ölçekte imar planı değişikliği yapmaya, tüm resmi kurumlarda her türlü işlemi yapmaya imzalamaya vekille aramızda vekâlet sözleşmesi kurulduğundan örnek talep etmeye, teslim almaya imzalamaya münferiden yetkili olmak üzere Sebahattin Öztürk’ü tarafımdan vekil tayin ettim. 17.06.2020.” Yani her ortak vekâlet veriyor.