Siirt’te köylülerin kullandığı bir köprü suların yükselmesiyle birlikte Ilısu Barajı'nın sularının altında kalınca birçok köye ulaşım aksadı. Şehre ulaşım süresi arttığı için okula yetişmeye çalışan çocuklar, saat 05.00’da kalkarak, soğuk havada, etrafı açık bir tekne yolculuğu ile okula yetişmeye çalışıyor. Köylüler “Peki bu çocuklar nasıl çalışacak? Acil bir hastamız olsa ne yapacağız?” diye sordu.

Sputnik'ten Sertaç Kayar'ın haberine göre; yurttaşlar sözkonusu duruma tepki gösterdi ve bir an önce yeni bir köprünün yapılmasını istedi. Mehmet Başaran adlı yurttaş, ulaşımı sağladıkları köprünün sular altında kalmasının ardından 26 km’lik yolun 130 km’ye çıktığını belirterek, ulaşımın işkenceye dönüştüğünü söylüyor.

'YALOVA'DA 5-6 KM BİR KÖPRÜ YAPILABİLİYOR DA BOTAN'DA MI YAPILAMIYOR?'
Şu an en az 100 köyün ulaşımının aksadığını ifade eden Başaran, “Tüm köylerde aynı sorun var. Herkes kendi evinde oturmuş, ne şehre gidebiliyor ne bir ihtiyacını karşılayabiliyor. Tarlalarını da ekemiyorlar.  Ne bir iş yapabiliyorlar ne de öğrencisini okutabiliyorlar. Bizim memleket pert oldu. Bir öğrenciyi götüremiyoruz Siirt’e. Kilometrelerce yol, bir öğrenci nasıl gidebilir. Yalova’da 5-6 km bir köprü yapılabiliyor da bizim Botan’da mı yapılamıyor? 200-300 metrelik bir köprüdür ya! Yazıktır, günahtır” şeklinde konuştu.

'BU ÇOCUKLAR NASIL EĞİTİM GÖRECEK?'
Köylerde yaşam şartlarının giderek zorlaştığını ifade eden Başaran şunları söyledi: “İnsanlar hayvancılık yapıyordu ama şuan tüm işler durdu. Eskiden çocuklar 7’de kalkıyordu ve 8’e 20 kala Siirt merkeze varıyorduk. Şu an ise çocuklar 05.00’da uyanmak zorunda kaldı. O çocuk binbir zorluğun ardından okula yetişebiliyor. Şimdi bu çocuk nasıl kahvaltı yapacak? Servise nasıl ulaşacak? Nasıl tekneye binecek, karşıya geçecek ve Siirt’e gidecek? Peki bu çocuklar nasıl eğitim görecek? Öğretmenler de karşı tarafa okula gitmek için 05.00’de kalkıp daha önce 40 km olan yolu bu kez 130 km gidiyor. Bir an önce bir köprünün yapılmasını istiyoruz. Sayın cumhurbaşkanına sesleniyoruz” dedi.

'CENAZEMİZ OLSA NASIL GÖTÜRECEĞİZ?'
Maruf Kayran adlı yurttaş da yeni bir köprü yapılmasını isteyerek şunları söyledi: “Botan köprüsü sudan dolayı ulaşıma kapandı. Şimdi oradaki herkes evlerine, işlerine gitmek için tekne kullanıyorlar. Olası acil bir ihtiyaçta, hastalıkta bu insanlar nasıl gidecek? Bunu düşünen oldu mu? Şimdi bir hastamız olsa, cenazemiz olsa nasıl götüreceğiz? Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz, bu sorunumuza çözüm bulsunlar.”