Toplumsal Ege

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde, kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık arazide çok sayıda ağaç kesildi. CHP Muğla milletvekili Mürsel Alban, kesilen ağaçların yerinde imar işlemi yapılacağından kuşkulandıklarını belirterek, "Bana, ‘bu ağaçları ıslah edilmiş yeni türleri dikmek için kestiklerini’ söylediler. Kesim yapılan alan zaten yetişmiş genç ağaçlardan oluşuyor. Kızılçam ağacı dikmek için kızılçam ağaçlarını kökünden sökmüşler" dedi.

Muğla Seydikemer ilçesinin, Çaltözü ve Alaçat kırsal mahalleleri sınırında bulunan ormanlık arazisinde  genç vasfında olan ağaçların yerine çabuk büyüyen yeni ağaç dikmek için kesim yapıldı. Kesilen ağaçlar hakkında konuşan bölge halkı kesim yapılan alana güneş enerjisi santrali kurulacağı, bunun için orman arazisine yol açıldığını öne sürerken, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, “Boyları 10-15 metreyi bulan ağaçların tamamının kökünden sökülerek, yaklaşık 2 bin hektarlık alanda birçok kızılçam ağacı kesilmiş. Buraya bir imar işlemi yapılacağından kuşkulanıyoruz” dedi.

'KIZILÇAM AĞAÇLARINI KIZILÇAM AĞACI DİKMEK İÇİN KESTİLER'
Yetişmiş ağaçların kesilme nedeni hakkında yerel yetkililer ile görüşme yaptığını söyleyen  Alban, “Yaptığımız görüşmede tarafımıza verilen bilgi sonrasında tam bir çelişki ortaya çıktı. Bana, ‘bu ağaçları ıslah edilmiş yeni türleri dikmek için kestiklerini’ söylediler. Kesim yapılan alan zaten yetişmiş  genç ağaçlardan oluşuyor. Kızılçam ağacı dikmek için kızılçam ağaçlarını kökünden sökmüşler. Burayı kesmenin amacı bana göre farklı. Kesim yapılan yerlerin içine ulaşım yollarının açılması buraya bir imar planı yapıldığı izlenimini veriyor. Konuyu takip edeceğim” dedi.

Sökülüp götürülen ağaçların nerede depolandığının belli olmadığını bu durumla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi verdiğini söyleyen Alban, şu sorulara yanıt istedi:

  • Henüz 10 ila 15 yaş arasında bulunan ve yetişmiş genç ağaç olarak nitelendirilen bu kızılçam ağaçları hangi amaçla kesilmiştir?
  • Adı geçen mahallelerin bulunduğu arazide ne kadarlık bir alanda ağaç kesimi yapılmış, kaç adet ağaç kesilmiştir?
  • Boş arazilerin yeni dikim yeri olarak belirlenip ağaçlandırılması beklenirken, hali hazırda yetişmiş ağaçları kesip, yerine fidan dikip büyümesini beklemek, yapılan işlem açısından bir çelişki değil midir?
  • Bölgede halen kesim için işaretlenmiş birçok ağaç bulunmaktadır. Kesim işlemi devam edecek midir?
  • Kesim işleminin yapıldığı ormanlık alanın içine ulaşım yollarının açılmasının anlamı nedir? Buraya bir imar işlemi yapılacak mıdır?