İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşımda ilk biniş ücreti 3,56 TL'den 3.46 TL'ye çekerken, bundan böyle birinci ve ikinci aktarmalar ücretsiz olmayacak. Yeni düzenlemeyle birinci ve ikinci aktarmaların her biri için 50'şer kuruş ödenecek. Önerge komisyonda kabul edilirse yeni 90 dakika uygulaması 1 Eylül'den itibaren geçerli olacak.

Meclis onayına sunulan önergeye göre; tam tarifede ilk biniş ücretine 10 kuruşluk indirim yapılırken, 90 dakika içindeki ilk iki aktarmaya 50’şer kuruş ödenmesi öngörülüyor. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş tarifelerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Meclis onay verirse ilk biniş ücreti 3.56 TL’den 3.46 TL’ye çekilecek. Tüm ulaşım araçlarını kullanan ve tam tarifeyle biniş yapan vatandaşlardan, hakkaniyet ve külfetlerin adil dağıtılması ilkesi ışığında ve kamu yararı da gözetilerek birinci ve ikinci aktarmalarda 0.50 TL aktarma ücreti alınacak. Aynı ilkeler doğrultusunda, kentin banliyölerinde oturan ve ikiden fazla aktarma yapmak zorunda kalan dar gelirli vatandaşlarımızın ekonomik olarak desteklenmesi, hayatlarının kolaylaştı rılması hedefiyle ikiden sonraki aktarmalarından ücret alınmayacak. Yeni tarife önergesi Plan Bütçe ve Tüketici komisyonlarına incelemesine sunuldu. Önerge, komisyonların incelemesi sonrası meclise sevk edilecek ve 14 Ağustos Cuma günü toplanacak mecliste oylanacak. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda toplu ulaşımın 1 kuruş olması için verilen önerge de Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi. 

İZMİRLİLER #90DakikamaDokunma DİYOR
İzmirliler sosyal medyada #90DakikamaDokunma etiketi ile karara tepki gösteriyorlar. Etiket Twitter'da tepeye kadar yükselmiş durumda.

TUNÇ SOYER'DEN SAVUNMA GELDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, aktarmalı ulaşım sisteminde yapılması öngörülen değişikliklere ilişkin sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yaptı.

Yeni sistem sayesinde toplu ulaşımdaki yolcuların yüzde 63’ünün daha ekonomik koşullarda seyahat edeceğini söyleyen Soyer şunları kaydetti:

Toplu ulaşım ücretlendirme sisteminde yapacağımız değişikle 90 dakika aktarma süresini, 120 dakikaya uzatıyoruz. Tek biniş ücretinde 10 kuruş indirime giderek 3,56 TL’den 3,46 TL’ye düşürüyoruz. İlk iki aktarmada 50’şer kuruş alınırken, sonraki aktarmalar ücretsiz olacaktır. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş tarifelerinde hiç bir değişiklik yapılmadığı gibi aktarmalar da ücretlendirilmedi. Ayrıca 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında özellikle çalışan kesime yönelik yüzde 50 indirimli Halk Taşıt Uygulaması da aynen devam ediyor. Elektronik ücret toplama sisteminden alınan verilere göre İzmir’de toplu ulaşımdaki tüm binişlerin yalnızca yüzde 37’si ‘aktarma’ kapsamındadır. Geri kalan yüzde 63 gibi bir grup yeni sistemle daha ucuza ulaşım olanağı bulacaktır. Pandemi süresince azalan yolcu sayısı ve artan maliyetler toplu ulaşımın mevcut şekliyle devamını olanaksız hale getirmiştir. ÖTV’nin sıfırlanması, genel bütçeden kaynak aktarılması gibi taleplerimiz bu güne kadar yanıtsız kalmıştır. Önümüzdeki tüm bu olumsuz tabloya rağmen, artışın oranı yalnızca yüzde 5,6’dır.

Kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.