Geçen günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bin adet yeni taksinin hizmete alınması teklifi oy çokluğuyla UKOME toplantısında 8'inci kez reddedildi. Oylamada Ulaştırma Bakanlığı temsilcileriyle esnaf odası temsilcileri ret oyu kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, UKOME toplantısında taksi modelini "İstanbul taksi için el kaldırıyor" sloganıyla 9'uncu kez sunacaklarını söyledi.

Kararı sosyal medyadan yayınladığı videoyla duyuran İmamoğlu, "Taksiler İstanbul'da 1990'lardan beri aynı sayıda. Yetersiz taksi sayısından, İstanbullunun eli havada. Şehrimizin taksi sorununu çözmek için, UKOME toplantısında yeni taksi modelimizi 9'uncu kez sunuyoruz. İstanbul taksi için el kaldırıyor" ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ'NDEN ZAMANLAMASI MANİDAR GENELGE
Bugün (28 Eylül 2021) ise İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine "Taksi denetimleri genelgesi" gönderildi.

Taksi denetimleri genelgesi doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, “Polis ekiplerince ticari taksilerin yolcuyu almadığının tespit edilmesi halinde, yolcu ticari taksiye bindirilecek, almamakta ısrar eden ticari taksilere de trafikten men dahil yasal işlem yapılacak" açıklamasında bulundu.

Gönderilen genelgede, taksilerde özellikle mesafe ve trafik yoğunluğunda yolcu almama konusundaki denetimlerin artacağı, şehirler arası otobüslerde olduğu gibi ticari taksilerde de sivil personelin denetimi gerçekleştireceği yer aldı.

Genelgede yolcular ve taksi şoförleri arasındaki tartışmaların artabileceği ve turistlerle yurttaşlar arasında mağduriyetlerin yaşanabileceği de vurgulandı.

'TRAFİKTEN MEN EDİLEBİLİR'
İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre denetimler şu şekilde olacak:

*Taksilerde kısa mesafe/trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcunun alınmamasına ilişkin şikâyet/müracaatlar ile konunun denetimlerde resen tespiti halinde güvenlik birimleri yolcunun mağduriyetini giderecek.

*Taksiye bindirilecek, yolcuyu almamakta ısrar eden taksi şoförleri hakkında ilgili oda ve belediye ile koordinasyon dahilinde gerekli yasal işlem (trafikten men dahil) yapılacak.

*Ticari taksi denetimleri arttırılarak şehirler arası otobüslerde uygulanan sivil personel denetimleri ticari taksiler için de uygulanacak.

*Taksi yolcularının yaşadıkları mağduriyetler hakkında şikayetlerini ulaştırabilecekleri mecralar (belediyeler, esnaf odası vb.) ile ilgili iletişim bilgileri kamuoyu ile paylaşılacak.

İBB'YE KARŞI HAREKETE GEÇTİLER
UKOME'de alınan 750 minibüs ve 250 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi kararına toplantıda red oyu veren ve karara karşı çıkan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne kararın iptali için başvuruda bulunuldu.

Mahkeme çıkışı İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası adına açılacak davayla ilgili konuşan Avukat Hülya Sürgülüoğlu, "Uzun zamandır basının da gündeminde olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin yakın bir zamanda almış olduğu minibüs hatlarının, 750 adet minibüs plakasının taksi plakasına dönüşümüne ilişkin kararların iptali talebiyle davamızı açmış olduğumuzu söylemek istiyoruz. İdare mahkemesindeki ilk amacımız  davanın hızlı bir şekilde sonuçlanması. Burada hem temsil ettiğimiz taksi esnafının hem de diğer tarafı olan minibüs esnafının mağdur olmaması için bu davayı açtık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili bir başvuru tarihi belirledi. Oldukça kısa bir süre sonra bu başvuru tarihi sona erecek. Burada amaç başvuru tarihinden sonra çünkü bir kura usulü bu taksi dönüşümleri yapılacak. Plakalar taksiye dönüştürülecek. Bizim amacımız yargılamanın hızlı bir şekilde sonuçlanması ve bunun takibini yapmak. Dava dilekçemizde de açıkça belirttiğimiz üzere buradaki her şeyin hukuka aykırı, açıkça hukuka aykırı. Bunun düzeltilmesi için de takipçisi olacağız" dedi.

'KESİNLİKLE YÖNETMELİĞE AYKIRI'
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu UKOME'de alınan karara esnaf odası olarak ret oyu kullandıklarını belirtti. Aksu, "Türkiye'de 81 ilde toplu taşımanın kesinlikle taksiye dönüşümüyle alakalı hiçbir karar yoktur. UKOME'nin aldığı, minibüsün taksiye dönüşüm kararı, kanunlara, hukuka, yönetmeliğe kesinlikle aykırıdır. Bugün bu kararın iptali için ve yürütmenin durdurulması için, dava açtık. Davayı takip ediyoruz" diye konuştu.

'ÖRNEĞİ OLMAYAN GİRİŞİM'
Yeni Nesil Taksiciler Kooperatifi Başkanı Kıyasettin Telli ise "İstanbul'da yapılmak istenen bu dönüşüm ülkemizde hiçbir örneği olmayan bir girişimdir, hukuk dışı bir girişimdir. Burada hem minibüsçü esnafının mağdur olmaması hem de taksici esnafımızın mağdur olmaması açısından yargımızın bu konuda adalete uygun ve hızlı bir karar vermesini  umuyoruz. Çünkü ileride telafisi çok zor" ifadelerini kullandı.