Toplumsal İstanbul

İstanbul’un Şişli ilçesinde yaklaşık 1 milyon kişiye hizmet veren ve bölgenin en büyük ve en kapsamlı hastanelerinden olan Şişli Etfal Hastanesi, 122 yıldır faaliyet gösteriyor. Depreme karşı güçlendirme yapılacağı iddiasıyla hastanenin bölünmesine tepki gösteren Şişli Etfal Dayanışması, hastane önünde bir araya geldi.

Seyrantepe ve Sarıyer’e taşınacağı bilinen hastaneye ulaşımda, şu anki konumunun daha elverişli olduğunu belirten bölge halkı,“Hastanemiz kapatılmasın” dedi. Şişli Etfal Dayanışma Platformu'yla bir araya gelen Şişli halkı, İstanbullular, siyasi partiler, sanatçılar ve sağlık emekçileri hastanenin deprem bahanesiyle kapatılarak taşınmasına tepki gösterdi.

'ŞİŞLİ ETFAL HAKLINDIR KAPATILAMAZ​'
Eylemde, “Etfal halkındır kapatılamaz” , "Etfal bizimdir bizim kalacak” , “Etfal hayattır, hayatıma dokunma” sloganları atıldı. Şişli Dayanışma Platformu’ndan Özgür Kavuşer Vardar, Şişli Etfal Hastanesi için bir araya gelen kentlilere yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 
“Şişli ve çevre ilçelerdeki vatandaşlara nitelikli sağlık hizmeti veren 122 yıllık devlet hastanemiz Şişli Etfal, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle taşınıyor. Biz Şişli sakinleri hastanemizin yerinde yenilenmesini talep ediyoruz. Türkiye’nin ilk çocuk hastanesi olduğu gibi, bölgede çocuk cerrahisi yataklı servisi bulunan tek kapsamlı devlet hastanesidir. Şişli Etfal, halkın hastanesidir” 

'ERİŞİMİMİZ KISITLANACAK'
Şişli Etfal Hastanesi kapatıldığında Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş bölgesinde aynı büyüklükte başka bir hastane kalmayacağını belirten Vardar, sözlerine şöyle devam etti:

Hastanemizin bölünmesi ve bölgeden taşınarak kapatılması durumunda; bölgede yaşayanlar ve çalışanlar olarak nitelikli kamusal sağlık hizmetine erişimimizin kısıtlanması, büyük çoğunluğu dar gelirli insanlardan ve göçmenlerden oluşan bölge halkının özel sağlık kurumlarına mecbur bırakılması, özellikle bölgemizde yoğunluğa sahip olan yaşlı nüfusun sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlanması, yine acil servislere erişimde yaşanacak gecikmeler nedeniyle geri döndürülemez kayıpların yaşanılması kaçınılmaz sonuçlardır. Böylesine geniş kesimleri ilgilendiren ve nitelikli, erişilebilir kamusal sağlık hakkı gibi temel bir konuda idarenin hak sahiplerine danışmadan kendi başına yaptığı tasarruflara tabi olmamız beklenmesin.

'ŞİŞLİ ETFAL YENİDEN YAPILANDIRILSIN TAŞINMASIN'
Şişli Etfal Dayanışması, yetkililerden şu taleplerde bulunuyor:  

Hastanemizin şu anki yerinde kalmasını ve bölgenin ihtiyaçlarını daha iyi koşullarda karşılayacak biçimde, mevcut konumunun korunarak depreme uygun yenilenmesini talep ediyoruz.

Eyleme destek veren HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

 “Gerekçeleri deprem. Sormak lazım, bugüne kadar deprem için topladığınız paraları nereye kullandınız? Siz depremi de pandemiyi de kendinize zemin olarak kullanıyorsunuz” şeklinde konuştu. Sanatçı Nur Sürer ise şu ifadeleri kullandı, “O kadar değerli bir hastane ki burası... Ecdadımız diyorsunuz, işte burayı ecdadınız açmış, ona bile saygı duymuyorsunuz” 

Şişli Etfal Dayanışması Platformu son olarak tüm İstanbulluları internet üzerindeki kampanyaya imza vermeye, desteklemeye ve yaygınlaştırmaya çağırdı.