Umut Kurnaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yıllardır oy oranının çok düşük olduğu bölgeler veya milletvekili çıkaramadığı / az sayıda vekil çıkardığı illerde  bir süredir özel çalışmalar  yürütüyor. İl örgütünün iddialı çalışmaları ve iktidarın bölge halkı aleyhinde yürüttüğü politikalar AKP’nin kalesi olarak gördüğü Rize’de rüzgârı tersine döndürerek CHP’nin önemli bir ivme yakalamasına yol açtı.

Enflasyon ve ekonomik krizle boğuşan Rizeli yurttaşlara AKP’nin garanti oy gözüyle yaklaşması skandalları da beraberinde peş peşe getirdi. Rize halkı, ekmeğin 5 liraya yükselmesiyle Türkiye’deki en pahalı ekmeği yemeğe mahkûm edilirken yandaş Cengiz İnşaat’a ucuza mazot satıldığı ortaya çıktı. Tüm bunlarla beraber AKP Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın hazırlamış olduğu ‘Çay Kanunu Tasarısı’ ile ÇAYKUR’u devreden çıkararak üretici özel sektöre mahkûm edilmek istenmekte...

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz,  tüm bu gelişmeleri ve Rize’deki siyasi atmosferi Toplumsal’a değerlendirdi.

'ÇAY TARIMI EKONOMİ VE ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR'
AKP Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın hazırlamış olduğu Çay Kanunu Tasarısı’nı değerlendiren CHP’li Saltuk Deniz, “Şu ana kadar tarımda yaşadıklarımız bundan sonra yaşayacaklarımızın da göstergesidir. Belli ki 2010 yılında yine Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu tarafından hazırlanan metne yakın bir metin olacak. O metnin en büyük özelliği Çaykur’u devreden çıkarmak ve Çay Borsası adı altında tüm çay sektörünü özelleştirmek, çay müstahsillerini borsa aracılığıyla özel sektöre mahkum etmekti. Çay fiyatını Ulusal Çay Konseyi belirleyecek demek de bunu itiraf etmek demektir. Bir kez daha söylüyoruz: Tarım ve çay tarımı kamusal, sosyal, ekonomik ve ulusal güvenlik konusudur. Çay bir devlet projesidir. Bir bölgede yaşayan insanlar çay tarımına yönlendirilmiş ve tüm hayatları bunun üzerine kurulmuştur. Çay tarımı devletin sorumluluğundadır ve bu aynı zamanda devlet ahlakı ile ilgilidir” dedi.

‘Bu gidişle kuru çayı da ithal eder duruma düşeceğimizi’ vurgulayan Deniz, konuşmasının devamında Ziraat Odaları’na Toplumsal aracılığıyla şu soruları yöneltti:

Çay fiyatını Ulusal Çay Konseyi belirleyecek demek, devletin çay tarımından çekilmesi demektir. Nasıl ki Şeker Fabrikaları kapatıldı ve bugün şeker ithal ediyoruz bu mantıkla yakında kuru çay da ithal edeceğiz demektir. Bunları konuşacağız ve tartışacağız!

1-Hazırlanmış olan Çay Kanunu’nda kimlerin onayı var?

2-Ziraat Odaları da hazırlanmış olan Çay Kanununa destek verdiler mi?

3-Ziraat Odalarının ve diğer kurum ve kuruluşların destek verdikleri Kanun Metniyle AKP tarafından Meclise sunulacak kanun metni aynı mı?

4-Ziraat Odaları Yaş Çay Alım Fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenmesine destek veriyor mu?

5-Ziraat Odaları ve diğer kurum kuruluşlar bu konuda açıklama yapacak mı?
 

‘GÜNDEMİ BİZ BELİRLİYORUZ’
"Tüm Türkiye’de olduğu gibi yurttaşların gerçek sorunlarıyla ilgilenen ve çözüm üreten yegâne gücün" CHP olduğunu belirten Deniz, Rize özelindeki siyasi atmosfere dair “Rize’de biz hangi çalışmayı, sorunu önümüze koyuyorsak yurttaşlar onu konuşuyor, adeta gündemi Rize’de biz beliyoruz. Rize’de rüzgar bizden yana, Rize’de CHP rüzgarı hakim” dedi.

CHP’YE ÜYE AKINI
2022’nin ilk üç ayında 750 kişiyi aşkın yeni üye sayısına ulaştıklarını belirten Deniz, CHP üyelerine özellikle iş hayatlarında yoğun bir baskı ve mobbing uygulandığını fakat buna rağmen üye  artışında ki  ivmeyi koruduklarını ifade etti.

'PROVOKASYONLARIN VE TEHDİTLERİN RİZELİ İÇiN BİR KARŞILIĞI YOK'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun şehre ziyaretleri öncesinde yapılan  "tehdit ve provokasyonları değerlendiren" Deniz, bu tip durumların  il örgütünün çalışmalarına nasıl yansıdığını ve ne ölçüde etki ettiğine dair  şu değerlendirmelerde bulundu:

 Rizeli Rizeliyi tehdit etmez edemez! Rize’nin geleneğinde de böyle bir şey yok. O yüzden bir karşılığı da yok. Fakat olsa da bir şey değişmezdi. Biz örgütümüz ile o şartlarda da tüm örgütümüzle bugün olduğu gibi çalışmalarımızı yürütürdük.