Toplumsal Haber Merkezi

2019-2020 eğitim öğretim yılında Samsun’un Çarşamba ilçesinde, Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılan soruşturmalar neticesinde Eğitim İş Sendikası Çarşamba İlçe Temsilcilik Başkanı Ali Demirci’nin de aralarında bulunduğu beş öğretmen ve bir okul müdürü çeşitli disiplin cezalarıyla cezalandırılmış; Samsun’un farklı ilçelerine bir nevi sürgün edilmişlerdi.

Eğitim İş Sendikası, verdiği hukuk mücadelesiyle soruşturmanın sona erdiği Ağustos 2020’den itibaren yapılan uygulamaların ve alınan kararların hukuka uygun olmadığını belgelemişti. Sendika, bir sendika ilçe başkanın 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 18'inci maddesinde yer alan “Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi, sendika işyeri temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez” amir hükmünün varlığına rağmen görev yerinin zorlamayla değiştirilmesine karşı resmi başvurular yapmış; fakat başvurular karşılıksız kalmıştı.

'HUKUKEN GEÇERLİ HİÇBİR BELGE YOKTU'
Eğitim İş Sendikası’nın örgütüyle vermiş olduğu hak arama mücadelesinin sonucunda, Samsun 1'inci İdare Mahkemesi 12 Mart 2020’de almış olduğu kararla görev yeri değişikliğini iptal etti. Mahkeme, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Demirci'nin görev yeri değişikliği için öne sürdüğü gerekçelerin başka bir yere atanmasını gerektirecek nitelik ve ağırlıkta bulunmadığına karar vermiştir. Maarif müfettişleri eliyle yürütülen soruşturmanın, Demirci’nin başka bir ilçeye isteği dışında atamasını gerektirecek ve hukuken kabul edilebilir başkaca bir bilgi ya da belgenin de soruşturma dosyasında yer almadığını ilan etmiştir.

Sendikanın süreci anlattığı, Eğitim İş Genel Sekreteri Suat Özkolay imzalı açıklamada “Eğitim İş her zaman haksızlıkların, hukuksuzlukların karşısında durmaya devam edecektir” denildi.