Toplumsal İstanbul

Suruç’ta IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 33 kişinin katledildiği canlı bomba saldırısıyla ilgili açılan davanın karar duruşması dün görüldü. Mahkeme, tek tutuklu sanık Yakup Şahin'e 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi Hilvan Duruşma Salonu'nda görülen davanın karar duruşması, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve davaya müdahil 32 avukatın katılımıyla gerçekleştirildi.

Davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada, suçlamaları kabul etmeyerek tekrarladığı savunmalarını yineleyerek saldırıyla ilgili herhangi bir bağının bulunmadığını iddia etti.

Avukatlarsa yargılamanın adil yapılamadığını savunarak mütalaanın yenilenmesini talep etti.

Bugün İstanbul Kadıköy'de bir araya gelen Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, yargılamanın adil yapılmamasını, faillerin cezasız kalmasını protesto etti.

Yurttaşlar, eylemde 'Suruç'un kavgası adalet kavgası', 'Katillerden hesabı gençlik soracak' sloganlarını attı.

Yurttaşlar adına Ezgi Bahçeci Basın açıklamasındaysa şu ifadelere yer verildi:

20 Temmuz 2015'te SGDF'nin çağrısıyla "Beraber Savunduk Beraber İnşa Edeceğiz" şiarıyla örgütlediği, yıkılmış bir kent olan Kobanê'yi inşa çalışmasına katılmak için Amara Kültür Merkezi'nde buluşan yüzlerce sosyaliste devlet-IŞİD iş birliğiyle yapılan katliamın davası 22 Ekim'deki duruşma ile sonuçlandırıldı.

Suruç’la başlayan katliamlar 10 Ekim Ankara Gar katliamı, Antep katliamı ile devam etti ve sayısız katliam gerçekleştirildi. Suruç davası gibi Antep davası da kapatıldı.

Suruç katliamının suç ortağı olan devlet, katliamın ardından 18 ay boyunca dosyaya gizlilik kararı uyguladı. Aileler, yaralılar, avukatlar ve sosyalistlerin mücadelesi sonucu 21 ay sonra sanıksız başlayan Suruç katliamı davasında, dosyanın tek tutuklu sanığı ve aynı zamanda Ankara Gar katliamının da sanığı olan Yakup Şahin bir kez olsun mahkeme salonuna getirilmeyerek korundu. Dava Urfa'nın Hilvan ilçesine alınarak gözlerden uzak bir yargılama süreci sürdürülmeye çalışıldı. Aileler ve avukatların tüm talepleri yargılama süresince reddedildi, katiller ve işbirlikçileri korundu.

'KATLİAM MÜNFERİT BİR OLAYA BAĞLANDI'

Dün mahkeme salonunda adalet isteyen aileler ve yaralıların dinlenmesini engellemeye çalışanlar, avukatlarla aralarına barikat çekenler, Yakup Şahin'e "Bu tartışmaları dinlemek istemiyorum. Karar vereceğiniz zaman beni bağlayın" deme cesaretini verdi.

Katliamın tek tutuklu sanığı olan Yakup Şahin hakkında ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan 34 kez ağırlaştırılmış müebbet, aynı maddeden 70 kez 27 yıl hapis cezası verildi. Böylelikle katliam münferit bir olaya bağlanıp katliamın ardındaki gerçek, yargı eliyle karartıldı.

33 düş yolcusunu katleden, katliamcı IŞİD çetesini ve işbirlikçi faşist AKP-MHP iktidarını aklama çabasını sürdüren mahkeme, duruşma salonunda adalet isteyen ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Suruç yaralıları Çağla Seven, Koray Türkay ve katliamda oğlunu kaybeden Feti Aydın ile Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar hakkında suç duyurusunda bulundu.

'KATLİAMIN GERÇEKLEŞECEĞİNİ BİLDİĞİ HALDE HİÇBİR ÖNLEM ALMAYAN EMNİYET MÜDÜRÜ'NÜ...'

Devlet; yerel mahkemesinden Anayasa Mahkemesi’ne, polis fezlekelerinden istihbarat şebekelerine tüm kurumlarıyla Suruç davasını kapatarak unutturmak istedi. AYM’nin yakın zamanda almış olduğu karar bunun en yalın örneğidir. Katliamın gerçekleşeceğini bildiği halde hiçbir önlem almayan Suruç Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal hakkında verilen para cezası kararına itiraz ederek AYM’ye başvuran Suruç aileleri ve tanıklarının başvurusu reddedilip SGDF ve Suruç’ta katledilen 33 düş yolcusu sorumlu ilan edilerek hedef gösterildi.

2015’den bugüne dek katliamın aydınlatılması için adalet mücadelesi yürütüldü. Sayısız gözaltı ve tutuklama saldırısına rağmen Suruç aileleri, yaralıları, tanıkları, avukatları ve devrimci-demokratik güçler Suruç için adalet herkes için adalet mücadelesini yürüttü ve yürütmeye devam ediyor.

Bu kararın bizler için bir hükmü yoktur. Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri olarak Suruç ve tüm katliamların aydınlatılması için sokakta olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz!

SURUÇ İÇİN ADALET HERKES İÇİN ADALET!