Ercan Çankaya

CHP, yıllardır oy oranının çok düşük olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle milletvekili çıkaramadığı ve az sayıda vekil çıkardığı illerde oy oranını artırmak için bir süredir çalışma yürütüyor. Çalışmanın temel eksenini partinin oy oranını artırmaya dönük örgütsel yapılanma oluşturuyor.

Toplumsal, CHP'nin 2018 Genel Seçimleri'nde vekil çıkaramadığı ya da beklediği başarıyı elde edemediği illerin il başkanlarını arayarak çalışmaların nasıl ilerlediğini sordu.

CHP'Lİ ÖZCAN MEMLEKET PARTİSİ'NE GEÇMİŞTİ
İlk durağımız, CHP'nin 2018 Genel Seçimleri'nde üç vekillikten sadece birini kazanabildiği Yalova'ydı. CHP'nin Yalova'daki tek vekili Özcan Özel, geçtiğimiz yıl Muharrem İnce'nin Memleket Hareketi'ni kurmasıyla istifa ederek bu harekete katılmıştı. Dolayısıyla mevcut durumda CHP Yalova Teşkilatı TBMM'de temsil edilmiyor. 

CHP Aydın milletvekili Hüseyin Yıldız ve Mersin milletvekili Cengiz Gökçel geçtiğimiz hafta ili ziyaret ederek halkla buluşmuş; bir takım temaslarda bulunmuştu. Vekillerin ziyareti sona erdikten hemen sonra CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel'i arayarak çalışmalar hakkında bilgi aldık. 

Mehmet Gürel: 

mehmet güler chp yalova

'VEKİL ÇIKARMA SORUNUMUZ YOK'
Gürel, CHP'nin Yalova'da vekil çıkarma sorunu olmadığını söyleyerek "bu seçimlerde 2 tane vekil çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Yalova, ayrıca Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin memleketi olması dolayısıyla da gündemde olan bir kent. Gürel'e "Memleket Partisi'nin önümüzdeki seçimlerde oylarını bölme riski olup olmadığını" da sorduk. Güler, bu sorumuza "Böyle bir risk yok" diyerek yanıt verdi. 

'TÜM YALOVA'YI ALACAĞIZ'
Yalova'nın CHP'li belediye başkanı Vefa Salman, 2020'nin Şubat ayında görevinden alınmış; yerine AKP ve MHP'nin çoğunluğu oluşturduğu belediye meclisinin seçtiği Mustafa Tutuk atanmıştı. Gürel'e yerel seçimlere ilişkin hedeflerini de sorduk. 2019 seçimlerinde Yalova'da hem merkezde hem ilçeler ve beldeler özelinde önemli bir başarı yakaladıklarını söyleyen Gürel, mesela "Çınarcık beldesini 14 oyla kaybettikleri"ni söyledi. Önümüzdeki seçimlerde hedeflerinin hem merkezi hem de ilçe ve beldeleri almak olduğunu vurguladı. 

'İSTİFANIN YERELDE KARŞILIĞI YOK' 
Gürel'e son olarak geçtiğimiz haftalarda CHP il başkan yardımcılığı görevinden istifa ederek MHP'ye geçen Mehmet Samet Balgız'ı sorduk. CHP'nin Yalova'da il başkanı dışındaki bütün yönetim kurulu üyelerinin il başkan yardımcısı olduğunu vurgulayan Güler, iki hafta öncesine kadar CHP'nin Yalova'daki 19 il başkan yardımcısından biri olan 21 yaşındaki Balgız'ın YK'ya "gençlik kontenjanından girdiğini" söyledi. Balgız'ın bazı kişisel, ailevi sorunlarından dolayı böyle bir karar almış olabileceğini söyleyen Güler, "ulusal basında çok tartışılan bu haberin yerel basında gündem olmadığını", bu ayrılığın Yalova yerel siyasetine kaydadeğer bir etkisi olmadığını belirtti.