Toplumsal Haber Merkezi

İzmir Çeşme Ulusoy Limanı’nda gümrük memuru bir kadın koronavirüs teşhisi ardından Tuncay Özilhan Hastanesi’nde tedavi edilmeye başlandı, 45 liman çalışanı ve aileleri evlerinde karantinaya alındı. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, karantinaya alınan 45 işçiden 25’nin, 20 Mart Cuma günü işe çağırıldığını açıkladı. Bayır işçilerin Ulusoy Limanı’na İtalya’dan gelen dorse yüklü bir geminin boşaltılması için yeniden görevlerine çağırıldığını belirterek, “Sizin ticaretiniz insan hayatından daha mı değerli” diye sordu.

‘BAKANLIĞIN TALİMATIYLA AÇILDI’
Limanın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının talimatıyla yeniden açıldığını söyleyen Bayır, şunları açıkladı:

Türkiye’ye giriş yapan dorseler İtalya’dan yüklendiğine göre virüs taşıma ihtimali yüksek değil midir? Sizin ticaretiniz insan hayatından daha mı değerli? Ayrıca, dorselerin içindeki emtia ve malların bu virüsü taşıma ihtimali yok mudur? Taşınan ürünlerin ne gibi aciliyeti vardır ki, bu gemi özel bakanlık talimat ile boşaltılmış ve ciddi anlamda risk alınmıştır. Karantina’dan geri çağırılan personeller büyük bir risk altındadır. Bu kişilerin virüsü yayma ihtimali neden göz ardı edilmiştir.

KAPATILMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI
Durum vatandaşları tedirgin etti. Çeşme Kadın Dayanışması, İtalya ile deniz ticaretinin önemli merkezlerinden Çeşme Ulusoy Limanı’nın acilen kapatılması talebiyle imza kampanyası başlattı. Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) gönderdiği dilekçede açık tutulan limanın büyük tehdit oluşturduğunu belirterek, bir an önce kapatılmasını istedi.

‘ÇEŞME HALKININ GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA’
Dayanışmanın Change.org’da başlattığı kampanyada koronavirüs nedeniyle pek çok ülkede sınır, liman ve kapıların kapatıldığı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

Olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı gibi sıkı önlemler alınırken Çeşme Limanı’nın açık kalmasının doğru değil. Çeşme Liman Kapısı açık bulunmakla birlikte harıl harıl İtalya’dan gelen Ro-Ro gemilerinden yük boşaltılıp dolduruluyor. Ve bunlar için gelen 30’dan fazla işçi ve emekçilerin güvenliği ile birlikte Çeşme halkının da güvenliği tehdit altındadır.

‘ÖLÜ TAKLİDİ YAPMAYI BIRAKIN’

Çeşme Liman ve yetkilileri ölü taklidi yapmayı bırakıp ivedilikle Çeşme halkı ve ülkemiz için gereken tedbir ve önlemleri ivedilikle almalı ve bu Çeşme Liman Kapısı derhal kapatılmalıdır. Aksi takdirde bu vebal ile birlikte insan sağlığını tehlikeye atmakta, suç işlemektedirler.

Limanda ise konteynerlerin yan yana dizildiği, herhangi bir hareket olmadığı görüldü. İtalya'dan gelen geminin yanaştığı gün de limanda gündüz saatlerinde herhangi bir hareketlilik olmamış, hava karardıktan sonra gemi içeri alınmış ve malların tahliye işlemi başladı.