Toplumsal Muğla

8 Nisan'da "Buna onay verilirse Türkiye'nin artık bir Bodrum'u olmayacak" başlığıyla duyurduğumuz haber Bodrum'da gündem haline geldi. Ama Bodrum'daki katliamı önlemesi gerekenlerin belli ki bu gündemden haberi yok. Bodrum Gündoğan'da skandallarla süren The Bo Viera projesinde, firma sahibinin itirafları bile kâr etmedi. Şimdiye kadar sahilde 30 dönümlük bir alanı dolduran firma, bir yandan da belediyeden talanın üstünü örtebilmek için imarda tadilat istiyor. 

Muğla'nın tatil cenneti Bodrum’da, kaçak olan projesine lansman yapmasıyla tanınan Besa Grup'un, projeyi imardan geçirme çabaları devam ediyor. Salih Bezci’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Besa Grup, Bodrum Belediyesi’nden kaçak proje için iskan almayı sağlayacak imar tadilat projesi talebinde bulundu. The Bo Viera isimli kaçak projenin başvurusu bir ayı aşkın süredir inceleniyor. Besa Grup, patronu Salih Bezci’nin "geçer gider" diyerek tariflediği The Bo Viera projesi imardan öylece “geçip gidecek” mi? Bodrum'da şimdi bu soru soruluyor...

FİRMA SAHİBİ İTİRAF ETMİŞTİ
The Bo Viera projesindeki skandallara bir de Besa Grup patronu Salih Bezci'nin açıklamaları eklenmişti. Projenin son durumuna ilişkin bilgi veren Salih Bezci, “Yaptığımız binalar arasında 6 metrelik aralık söz konusuydu. Bu bölümler toprak olacaktı. ‘Oraları da oda yapalım geçer gider’ diye düşündüm. Basiretim bağlandı. Hata benim” diyerek adeta suçunu itiraf etmişti.

BODRUM'DA DENİZİN YERİ DEĞİŞTİ
Bodrum’un ekosistemine zarar vereceği belirtilen proje için Besa'nın denizi inşaat hafriyatıyla doldurduğu belediye ekiplerince tespit edilmişti. 30 dönümlük alanı dolduran Besa Grup, kıyı kenar çizgisini de değiştirmişti. Yapılan işlem ve uyarılara rağmen dolgu alanından vazgeçmeyen Besa, projenin üst kısmındaki yeşil alandan çıkardığı hafriyatı denize dökmeye devam ediyor. Öte yandan Bodrum Gündoğan halkı ve sivil toplum kuruluşlarının 2016 yılından bu yana, Besa Firması’nın denizi inşaat hafriyatıyla doldurmasına, kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesine, ekosistemin ve Barselona Sözleşmesi ile koruma altına alınan Posedenia Çayırlarının tahribatının önlenmesi ve geri dönülmez zararların daha fazla olmaması için açtıkları davalar sürüyor. Aynı dolgu alanı için, Maliye Bakanlığı Bodrum Milli Emlak Müdürlüğü de kamu davası açmıştı. Firma bu alana yol açmakla kalmamış, binalar da ilave etmişti. 

RUHSAT ALMADAN İŞE GİRİŞMİŞLERDİ
Bodrum'un gündemi haline gelen projenin ikinci etabına geçtiğimiz aylarda başlanmıştı. Bodrum Belediyesi’nin itirazlarına rağmen başlatılan projenin ikinci etabının yapı ruhsatı da alınmamıştı. BESA Gruba ait olan toplam 330 villa ve 90 odalı otelin yer alacağı The Bo Viera projesi Bodrum’da kaçak yapılar arasında en çok konuşulan projelerin başında geliyor. İlk etabında inşa edilen konutlar kaçak olan kısımlarının yıkımı tamamlanırken Denize yapılan dolgu ve arada bulunan istinat duvarı hala iptal edilmediği konuşuyor.