Toplumsal İstanbul

İstanbul Bakırköy Belediyesi işçileri, 2018 yılından beri yapılmayan toplu iş sözleşmeleri için mücadeleye devam ediyor. Her salı ve perşembe Bakırköy Özgürlük Meydanı‘nda toplanan işçiler, son olarak Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Binası önünde bir araya geldi.

Yaptıkları basın açıklamasında “Bizler emeğimize, alın terimize, ve insan onuruna yaşarış bir hayat sürdürmek, ilçemizi yaşanır örnek bir kent haline getirmek için ekonomik zorluklara, salgın hastalıklara aldırış etmeden çalıştığımız halde, Bakırköy Belediyesinde çalışanlara karşı yapılan bu zulme karşı her gün değişik alanlarda mücadele etmek zorunda bırakılmaktayız” ifadelerini kullanan işçiler, ücretlerinin düşürüldüğünü ve toplu sözleşmelerinin yapılmadığını kaydetti.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ NELER?
İşçiler, taleplerinin anayasal hakları olan toplu sözleşme, keyfi olarak işten atılan arkadaşlarının geri alınması, ücretlerdeki kesintilerden vazgeçilmesi, sendikalı olma haklarına saygı gösterilmesi ve işçiler üstündeki baskılara bir son verilmesi olduğunu belirttiler.

‘BAŞKAN SARAYDA OTURURKEN BİZE 5 LİRAYA ÇOK GÖRDÜ’
İşçiler, basın açıklamasının devamında şunları ifade ettiler:

Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu sosyal medya ya da değişik alanlarda konuşma yaparken, sosyal adaletten, eşitlikten, demokrasiden, yoksulluktan, haktan, hukuktan ve adaletten bahsetmektedir. Ama kendisi 2 milyon dolar değerindeki deniz manzaralı Pruva 34’teki sarayında otururken, biz işçilere günlük 5 lira yemek parasını hak görmüştür. Ücretlerimizi düşürmüş ve toplu sözleşmemizi yapmamıştır. 2018 de 120 milyon olan yıllık personel gideri 2020 yılında 90 milyona düşmüştür. Çalışanlar üzerinden her yıl 30 milyon kâr etmiştir. İstanbul da sözleşme engelleyen, sözleşme yapmayan tek belediye olarak, işçi düşmanlığı, emek düşmanlığı ve emek sömürüsü yapan tek Belediye Başkanı olarak basına düşmüştür.