Edirne’nin bereketli topraklarına yeniden can vermek; çiftçileri yerli tohuma yönlendirerek; gelecek ve yarınlar için önemli bir adım atmak isteyen Başkan Gürkan’ın Yerli Tohum Takas Şenliği ile başlattığı tarım atağı devam ediyor.  Kasım ayında Karaağaç’ta oluşturulan Edirne Belediyesi Cumhuriyet Çiftliği’nde toprakla buluşan 18 çeşit yerli tohumun hasadı için Hasat Şenliği düzenlendi. Şenliğe Edirne Vali Vekili Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, meclis üyeleri, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

                “Yerli tohuma önem vermek milletine önem vermek demek; insanlığa, halkına önem vermek demek, Cumhuriyet’e önem vermek demek. Bu Cumhuriyeti kuran   Mustafa Kemal Atatürk’e önem vermek demek” diyen Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu süreçte kendilerine destek veren Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek’e teşekkür etti.

                İnatla ve ısrarla yerli tohumu koruma, geliştirme ve yaşatma mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Gürkan, “ Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu ve yaşatma görevini de bize verdiği Türkiye Cumhuriyet’inden başka gidecek toprağımız yok, başka pasaportumuz yok, başka kimliğimiz yok gitsek de nefes alamayız. Gitsek de gezmeye gideriz. Bir gün, iki gün ama dördüncü gün biz o toprakları özleriz. O insanları özleriz. O güzellikleri özleriz. Dünyada mülteci olmayan tek millet olan Türk Milleti’ne buradan bir kez daha selam olsun. Bugün yaklaşık 18 çeşit buğday, arpa ve yulafın harmanını yapacağız. Bu çok önemli. Belki alan küçük, belki ektiğimiz miktarın reel anlamda bir değeri yok. Ama bir ışık olması açısından, vatandaşlarımızda bir bilinç oluşturması açısından burada ektiğimiz alanın belki de binlerce katı kadar anlamlı ve değerli bir iş yaptık ve yapacağız.  3 yıl önce başlattığımız Yerli Tohum Şenliği’mizi Yerli Tohum Takas Bankası ile taçlandırıyoruz. İnatla ve ısrarla yerli tohumu koruma, geliştirme ve yaşatma mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan etmek istiyorum. Pandemi süreci bize tarımın önemini açıkça gösterdi” diye konuştu. 

                Geçmişte Türkiye’nin dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olduğumuzu belirten Gürkan, Türkiye’nin yine o pozisyona gelmesi gerektiğini söyledi. Gürkan, “Bunu da dünyanın çeşitli yerlerinden ithal ettiğimiz hibrit tohumlarla sağlamamız mümkün değil. Bu ülkenin insanlarını bu ülkenin kaynaklarıyla sağlıklı gıdalarla doyurmak zorundayız. Eğer bunu yapamazsak biz Cumhuriyet’e layık insanlar olamayız. En önemli görevimiz bu. En başta gelen ödevimiz de bu” dedi.

                Gürkan, “Bugün bu küçük alanda ektiğimiz tohumlar emin olun yarın büyüyecek, gelişecek, güçlenecek. Ve biz bugünün kuşağı; bizden sonraki kuşaklara karşı; yarın, öbür gün bu dünyadan göçerken, kuşağımızın görevlerini yapmış olmamızın iç huzuru ile bu dünyadan göçeceğiz. Çünkü Cumhuriyet’in bize bıraktığı mirası koruyarak ve geliştirerek onlara bırakmış olacağız. Bu her türlü övgünün, her türlü madalyanın üzerindedir. Bugünden itibaren Edirne’de 5 bin domates fidesi 3 bin 500’de Karaağaç Biberi fidesinin yetiştirildiği saksılarımızı, halkımıza ücretsiz olarak dağıtmaya başlayacağız. İstiyoruz ki vatandaşlarımız bir ürünü yetiştirmenin, bir ürüne bakmanın, onu dalından koparıp anında sofrasına getirmenin tadını alsın, kıymetini bilsin, değerini bilsin. İnanıyorum ki; bu 8 bin 500 fideyi dağıttıktan sonra önümüzdeki yıldan itibaren herkes balkonlarında domatesler, salatalıklar, biberler ekmeye başlayacak” diye konuştu.

                Karaağaç’ı yine eski bereketli günlerine kavuşturma hedefinde ve iddiasında olduklarını belirten Gürkan, “Tabi ki toprak vazgeçilmezimiz. Ama topraksız tarım ile ilgili de teknolojileri arkadaşlarım takip ediyor. Yakın bir zamanda  topraksız tarımla da neler yapabileceğimiz ile ilgili sizlerle paylaşacağız. Tohumumuzu toprağa saçarken olduğu gibi harmanda da beraberiz. Birazdan hepimizin elleriyle topraklarla buluşturduğumuz tohumların harmanını yaparak, bir sonraki yılın hazırlıklarını yapacağız. Edirne’mize, üreticilerimize, çiftçilerimize ve güzel milletimize yerli tohum bir kez daha hayırlı uğurlu olsun” dedi.

                Yerli tohumun ihmal edilmemesi gereken bir konu olduğunu belirten Edirne Vali Vekili Yusuf Güler, “Dünyadaki en büyük tarım üreticilerine baktığımızda birçok ürününün kökeninin Anadolu'dan alındığını ve devşirildiğini görmekteyiz. Bu tohumlar dünyada hibrit tohumculuk adı altında o kadar üst düzeyde fiyatlara satılıyor ki bizler Anadolu'nun sahipleri olarak buna göz yummuşuz, gerekli inovasyon çalışmalarını yapamamış ve tarımımızı gerekli şekilde koruyamamışız” dedi

                Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek de buğdayın kültürel bir miras olduğunu, yerel tohumların yaygınlaşması için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

                Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ile Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da yaptıkları konuşmalarda yerli tohumun önemine vurgu yaptı.

--