Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yoğun bakımdaki doluluk oranını yüzde 80'nin üzerinde açıkladığı İzmir'de, 25 yataklı eski Foça Devlet Hastanesi çürümeye terk edildi. Kapasitesi yetersiz kaldığı için 2 yıl önce boşaltılan hastanenin kapıları, camları kırıldı; içindeki malzemeler talan edildi. 1932 yılından 2019 yılına kadar faaliyette olan hastanenin hali yürek sızlattı. İzmir'de geçen 2 Nisan'da akciğer rahatsızlığı bulunan Aslı Özkısırlar, hastanede boş yatak bulamadığı için hayatını kaybetmişti.

Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen kentlerden biri olan İzmir'de, yoğun bakım ünitelerindeki yatak yetersizliği gündemdeki yerini korurken, atıl durumda bırakılan eski Foça Devlet Hastanesi'nin hali yurttaşları isyan ettirdi. İzmir'in Foça ilçesindeki Küçükdeniz Limanı Sahili’nde bulunan ve 2 yıldır çürümeye terk edilen eski devlet hastanesi binasının kapıları ve camları kırıldı, içindeki malzemeler talan edildi. Etrafında hiçbir koruma önlemi bulunmayan eski binanın, oyun oynamak için içeri giren çocuklar için de büyük tehlike oluşturduğu ifade edildi.

Foça Devlet Hastanesi

Daha önce imza toplayarak eski hastanenin "aile ve toplum sağlığı merkezi birimi" olarak tekrar faaliyete geçmesini isteyen yurttaşlar, taleplerine karşılık verilmemesi ve binanın harabeye dönmesi nedeniyle tepkilerini dile getirdi.

Foça Devlet Hastanesi

1932 YILINDAN BERİ KULLANILIYORDU
Foça'nın en gözde yerlerinden birine kurulan 25 yataklı eski devlet hastanesi binası, 1932 yılından 2019 yılına kadar askeri hastane, sağlık evi, hükümet tabipliği, sağlık merkezi ve merkez sağlık ocağı olarak faaliyet yürütmüştü. 2019 yılı başlarında kapasite yetersizliği nedeniyle kapısına kilit vurulan hastanenin yerine Atatürk Mahallesi yamaçlarında 50 yataklı yeni bir bina inşa edilmişti. Hastane 2019 yılında yeni yerine taşınmıştı. 100’ü aşkın yurttaş, Mayıs 2019’da ilçe nüfusunun yazın 3 katına çıktığını ve yaşlıların ağırlıkta olduğunu belirterek, hastanenin aile ve toplum sağlığı merkezi ya da sağlık ocağı olarak yeniden faaliyete geçmesini istemişti.

İZMİR'DE YATAK SIKINTISI BÜYÜK
Diğer yandan, önceki gün, koronavirüs salgınında illere göre tabloyu açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'deki vahim tabloya dikkat çekmişti. Koca, İzmir'deki yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının yüzde 80'inin üzerinde olduğunu açıklamıştı. ANKA'ya konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da İzmir'deki hastanelerde yatak bulmanın çok zor olduğunu belirterek, acilen gerekli tedbirlerin alınmasını istemişti.

YATAK OLMADIĞI İÇİN HAYATINI KAYBETTİĞİ ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜ
Öte yandan, İzmir'de 2 Nisan'da ise Türkiye'nin gündemine oturan dramatik bir olay yaşanmıştı. Akciğer rahatsızlığının tedavisi için hastanelerde yatak bulamadığını sosyal medya hesabından duyuran ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da hesabını ekleyerek sitem eden Aslı Özkısırlar birkaç gün sonra yaşamını yitirmişti.