CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "Yanıker Sitesi, binaların yıkılma riskine karşı tümüyle boşaltıldı ancak Bayraklı Aile Sağlığı Merkezi (ASM), depremden sonra hiçbir maddi destek alamadan sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın vurdumduymazlığı yüzünden, sağlığa erişim hakkı ihlal edilmektedir" dedi.

Kılıç, İzmir'de deprem sonrası ağır hasırlı binada sağlık hizmeti verilmesiyle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sundu. Erdan Kılıç, "Yanıker Sitesi, binaların yıkılma riskine karşı tümüyle boşaltıldı ancak Bayraklı 4 Numaralı ASM, depremden sonra hiçbir maddi destek alamadığı için hasarlı binada sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. Üç hekim, yaklaşık 10 bin hastaya bakıyor" dedi. Erdan Kılıç, Bakan Koca'ya, "Sağlık çalışanları ve hastalar varken yıkılsa bunun sorumlusu kim olacak?" sorusunu yöneltti. 

'BAKANLIK, ASM'NİN HASARLI BİNADA HİZMET VERMESİNİ SEYREDİYOR'
Erdan Kılıç, "Dört bloktan oluşan sitede yalnızca bu ASM ile bir eczane kaldı. Bulunan sağlam binalar için hekimlerden fahiş kira bedelleri istenildiği için bir türlü ASM’yi taşıyamayarak, ağır hasar alan o binada hastalara bakmaya devam ediyorlar" sözleriyle tehlikeye dikkat çekti. Erdan Kılıç, "Bakanlık ASM'nin hasarlı binada hizmet vermesini seyrediyor" diyerek iktidarı şu sözlerle eleştirdi:

AKP iktidarı, ağır hasarlı binada faaliyet gösteren Aile Sağlığı Merkezi’ne çözüm bulmaktan fersah fersah uzaktadır. İnsanların en temel haklarından biri olan sağlığa erişim hakkı, Sağlık Bakanlığı’nın vurdumduymazlığı yüzünden ihlal edilmektedir. Bu koşullar altında yurttaşlarımız hasarlı binada sağlık hizmeti almaya devam edemez.

'ASM'LER BODRUM KAT DAİRELERDE HİZMET VERİYOR'
"ASM’lerin önemli bir bölümünün aile hekimlerince kiralanan apartman altı yerlerde, güneş bile almayan bodrum kat dairelerde hizmet verdiğini" belirten Erdan Kılıç, "Aile Sağlığı Merkezleri’nin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. ASM’ler, Sağlık Bakanlığı’nca yapılacak kamuya ait mekanlarda ve yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir" dedi.