Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile ilçe jandarma ve polis ekipleri harekete geçti. 15 Haziran’da 14 kişi hakkında gözaltı kararı uygulandı. Gözaltına alınan isimler arasında S. S. Mersin Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği yanı sıra S. S. Silifke ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı olarak da görev yapan Ersin Akdoğan ile birlikte 14 kişi gözaltına alındı.

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre  şüphelilerin savcılık işlemleri sonrası savcılık tutuklanmaları istemi ile Ersin Akdoğan ile kayınpederi Abdullah U. sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Abdullah U.’yu adli kontrol şartı ile serbest bırakırken, Akdoğan için tutuklama kararı verildi.

EN AZ 300 MİLYON LİRA
Şüpheliler, 250 kadar müteahhit firmayı en az 300 milyon lira dolandırmakla suçlanıyor.

Edinilen bilgilere göre, çok sayıda firma farklı kişiler aracılığı ile Ersin Akdoğan ile tanıştı. Akdoğan başında bulunduğu birlik üzerinden çeşitli ihaleler düzenlediklerini söyledi. Akdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği yanı sıra milyonlarca Euro’luk Avrupa Birliği desteklerini de aldıklarını söyledi. Akdoğan ile müteahhitleri bir araya getiren kişiler de “Ödemelerde sorun yok” diyerek güvence verdi.

İHALENİN YÜZDE 10'U TEMİNAT OLARAK ALINDI
Firmalarla değişik zamanlarda sözleşmeler yapıldı. Ağırlıklı olarak Silifke’de olmak üzere il genelinde sulama projelerine ilişkin sözleşmeler yapıldı. Akdoğan her firma ile yaptığı görüşmede, ihale bedellerinin belirli bir miktarının teminat olarak alınacağını bildirdi. Buna göre, her firmadan, ihale bedelinin yüzde 5’i nakit yüzde 5’i de çek alındı. Ulaşılan ilk bilgilere göre nakit olarak toplanan teminat tutarı 186 milyon TL. Kalan para ise firmalardan çek olarak alındı.

BATMANIN EŞİĞİNE GELEN FİRMALAR OLDU
Teminatlarını yatıran firma yetkilileri, işin yapılması içi yer teslimini beklerken, iddiaya göre bu süreçte çeşitli gerekçelerle oyalandı. Aylar süren oyalama süreci sonrası kimi firmalar paralarını isterken, kimi savcılıkların yolunu tuttu. Bir süre sonra Akdoğan’a ulaşamayan firma sahiplerinden kimi batmanın eşiğine geldi. Parasını alamayan bir kişinin ise intiharın eşine geldiği kaydedildi.

ARACILARA DA PARALAR GİTTİ
Akdoğan’ın başında bulunan kooperatifler üzerinden alınan para ve çeklerin yanı sıra, firmaları kooperatife yönlendirmede aracı olan kişiler üzerinden de milyonlarca liralık çekin toplandığı kaydedildi. Yapılacak işin sigortalatılması amacı ile aracı kişiler üzerinden toplanan çekler zaman içinde birer birer yazdırıldı. Mağdur firmalardan birinin yetkilisi, aracıların da kendi aralarında parayı bölüştüklerini söyledi.

KAYYUM ATANDI
Mersin’in yanı sıra Adana, Mardin, Şanlıurfa, Kocaeli ve İzmir'den çok sayıda firmanın şikayeti üzerine savcılık soruşturması devam ederken, Akdoğan'ın başında olduğu Silifke ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne kayyum atandı. Mersin Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği'nde yeni bir yönetim oluşturulması için Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden 3 kişi görevlendirildi.

KASADA BİR KURUŞ PARA YOK
Görevlendirilen isimlerden biri Halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamada birliğin hesaplarında bir kuruş paranın bulunmadığını söyledi. Görevli, "Bazı masrafları cebimizden yapmak durumunda kalıyoruz. Bakanlığın da böylesi bir ödeneği yok. Yeni bir genel kurul ile yeni bir yönetim oluştuğunda bizim görevimiz son bulmuş olacak" dedi.

'HEDİYE SAAT İÇİN 150 BİN TL'
Dolandırıldığını iddia eden isimlerden Meddaisan İnşaat'ın sahibi Medeni Sütpak "Zararım 5 milyona yakın. Ki bu 2 yıl önce cebimizden çıkan para. Bugünki kur veya altına göre zarar çok daha büyük. Giden paranın dışında bu süreçte en büyük kaybımız iş yapamaz olduk. Parayı kurtarmaya çalışırken, daha fazla batağa saplandık. Ersin Akdoğan her seferind para istedi. En son "İşin çözüldü. Parayı alacağız" diyerek bir bürokrata saat alınacağını bunun için 150 bin lirayı bana verdiği bir hesaba göndermemi istedi. Bu para da gitti. En son 1.5 milyon lira istedi. 'Ben artık tükendim' diyerek rest çektim. Resmen perişan olduk. Sağlığımız da elden gitti" diye konuştu.

'MUSLUĞUN BAŞINDA ARKADAŞLARIMIZ VAR'
Bir başka mağdur Seyfeddin Sincar ise 200 bin doların yanı sıra 2 milyonluk da çek kaptıran bir başka isim. Sincar'ın oğlu V. Sincar'ın, Ersin Akdoğan ile tanışmasına vesile olan isim Hanifi Y. V. Sincar bu kişilerle yaptığı görüşmede eski MİT'çi olduğunu belirten Erdoğan S., iddiaya göre yapılan toplantıda "Musluğun başına benim adamların var" dedi.

Bu kişilerin yönlendirmesi ile ilk olarak projenin yapılacağı alanı gezen V. Sincar, sonrasında Mersin Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği'ne gittiklerini kaydetti. Sincar, sözleşmelerin hazırlanması sonrası teminat paralarını ve çekleri verdiklerini kaydetti.