Toplumsal Haber Merkezi

Doğasıyla, endemik bitki türleriyle, canlı çeşitliliğiyle dünyanın imrenerek baktığı Artvin yöresi talancı şirketlerin kıskacında. Şimdi sıra Kamilet'e geldi... Endemik bitki türlerinin merkezi olan eşsiz Arhavi Kamilet Vadisi, MNG Holding tarafından HES'lerle yok ediliyor, artık derelerden çamur akıyor.

Daha önce Kavak HES projesi yüzünden Arhavi’deki Cihani ve Orçi derelerini katletmesiyle tanıdığımız MNG şimdi de gözünü eşsiz Kamilet Vadisi'ne dikti.

Bugün sosyal medyada binlerce yurttaş yaşam mücadelesi veren Kamilet için yan yana geldi. #kamiletteMNGtalanı etiketini kullanan yurttaşlar katliamın durdurulmasını, şirketin Arhavi'yi daha fazla yok etmesinin önüne geçilmesini talep ediyor.

BİR KAMİLET DAHA YOK!
Arhavi ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan vadi, Türkiye’nin en önemli doğal alanlarından biri. Fırtına Vadisi’yle birlikte, Avrupa’da korunması gereken ‘100 Sıcak Nokta’dan biri. İnsan eliyle dönüştürülmeye uğramamış olmasıysa en önemli özelliği.

Yaklaşık 11 bin bitki türüne ev sahipliği yapan Kamilet, bu sayıyla bile zaten Türkiye’nin en zengin biyolojik çeşitlilik gösteren havzalarından biri olduğunu kanıtlıyor. Burada yetişen bitki türlerinin yüzde 40’ı, tıbbi bitki özelliği taşıyor. Kırık ve devrik ağaçların çokluğuysa dokunulmamış bir doğaya sahip olduğunun göstergesi. Yaban hayat zenginliği bakımından da Türkiye’nin en çok çeşit barındıran bölgelerinden biri. Besin zincirinin en üst halkası olan ayı popülasyonunun en çok görüldüğü yerlerden.