Dönemin İçişleri Bakanı’nın “Hakkında soruşturma olursa senin önüne ben yatarım ya…” dediği 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab’ın Kanlıca’daki yalılarının ve Kandilli’deki köşkünün Mayıs 2015’ten bu yana aslına uygun hale getirilmesi bekleniyordu.

Korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilen tarihi yapılardaki yasa dışı imalatlar için alınan yıkım kararları hayata geçirilmemişti. Konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü sessizliğini korurken, eski İBB Meclisi üyesi Hüseyin Sağ, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne başvurarak yıkım işlemlerinin akıbetini sordu.

2020 YILINDA ‘YIKACAĞIZ’ CEVABI GELMİŞTİ
2020 yılında da konuyla ilgili başvuruda bulunan ve Temmuz 2020’de “yıkım programına alındı” cevabını alan Hüseyin Sağ aradan geçen 19 ayın sonunda herhangi bir işlem gerçekleştirilmemesi üzerine 27 Mart 2022 tarihinde bir defa daha başvuruda bulunarak bilgi talebinde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 12 Mayıs 2022 tarihinde verdiği cevapta “Ön görünüm bölgesinde yıkım kararı bulunan yapılar ile ilgili yıkım ihalesinin yapılmasına müteakip yıkım programına göre yıkım işlemlerine yönelik yasal işlemler tesis edilecektir” denildi. Konuyla ilgili olarak Sözcü'den İsmail Şahin'e değerlendirmede bulunan Hüseyin Sağ, “Mahkemenin ve koruma kurulunun kararı net; yıkım kararı var. Ancak makul süre ve yasal süreler aşıldı, yıllardır tarihi katleden ucube yapılar Boğaz’ı süslüyor. Bir garibanın yeri olsa çoktan evini başına yıkmışlardı” dedi.

YIKIM KARARLARI VAR, AMA…
Kaçak yapılaşmayla ilgili tüm tespitler yapılıp, Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından tescilli kültür varlıklarının aslına uygun hale getirilmesine yönelik kararlar da alındı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü 7 yıldır aldığı kararların hayata geçirilmesi için bir adım atılmadı.

2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’nun 13. maddesinde yapının, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümlerinin hemen yıkılması gerektiği belirtiliyor. Kanunda, yıkım emrinin 15 gün içinde mal sahiplerine tebligatla bildirileceği ifade ediliyor. Eğer, tebligatın tamamlanmasından itibaren 15 gün içinde yapı, mal sahibi tarafından yıkılmaz ise yıkım işleminin Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nce yerine getirileceği ve yıkım masraflarının yüzde 20 fazlasının mal sahibinden tahsil edileceği yasada yazıyor.

YALIYA KAÇAK KAT ÇIKTI
Reza Zarrab, Kanlıca sahilinde üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey yalılarından ikisini 2011’de satın aldı. Ardından Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden boya, badana, çatı aktarımı gibi işler için alınan basit onarım izniyle yalılarda tadilat başladı.

Yalılardan birine kaçak kat kondurulurken, diğerinin de dış cephesi tamamen değiştirildi. Eski-yeni fotoğraflarla ortaya koyduğu ve bilirkişi raporunda da belgelenen yasa dışı yapılaşmayla, yalılar arasında asansör yapıldığı, binaların izinsiz olarak birleştirildiği, pencere oranlarının değiştirildiği, balkonların kapatılarak iç mekana dahil edildiği, binanın özgün cephe mimarisi değiştirildiği ve tamamen yeni bir yapı yaratıldığı tespit edildi. Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunda mevzuata aykırı yapılaşmanın yıkılması görüşüne yer verildi.