İş başvurusunda mı bulunacaksınız? Daha önceki iş başvurularınızda beklediğiniz sonuçlara ulaşamadınız ve artık işe alınmak mı istiyorsunuz? Gelin birlikte, işe alınmanızı kolaylaştıracak, diğer adayların arasında parlamanızı sağlayacak CV oluşturma tüyolarını ele alalım:

GÜNCEL VE PROFESYONEL İLETİŞİM BİLGİLERİ
Bir CV’yi profesyonel yapan en büyük şeylerden birisi güncel ve profesyonel iletişim bilgileridir. Bu ne kadar önemli olabilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Gelin bir örnekle bunu açığa kavuşturalım: Diyelim ki iş başvurusunda bulundunuz ve e-mail adresiniz '[email protected]' olsun. Bu durumda işvereniniz bu e-mail adresini gördüğünde CV’niz ne kadar iyi olursa olsun size dönüş yapmayacaktır. E-mail adresiniz sevdiğiniz bir şarkı, sevdiğiniz bir deyimden oluşuyor olabilir. Ancak iş hayatınızda kullanacağınız mailin mümkün olduğunca ad-soy ad şeklinde oluşturulması gerekir. Aynı zamanda iletişim bilgilerinizin de güncel olması size dönüş yapılabilmesi bakımından çok önemlidir.

ÖRNEKLİ VE VERİLİ BİR CV PROFİLİ
CV’nizi oluştururken örnekler vermeniz ve verilere değinmeniz CV’nizin doğru bilgiler içerdiği fikrini perçinler. Peki, bu örnek ve veriler nasıl verilebilir? Örneğin, bir beceri ve yeteneğinizden bahsederken bu yetenek ya da beceriyle elde ettiğiniz bir ödülü paylaşabilirsiniz. Veri paylaşırken ise, eğer reyon görevlisi olarak çalıştıysanız günlük çalıştığınız reyon sayısı, düzenlediğiniz ürün miktarı ve işinizdeki özeninizi gösteren bilgilere yer verebilirsiniz.

ETKİLEYİCİ VE YETENEK BECERİLERİ
Yetenek ve beceriler diğer adayların önüne geçmenize size en çok yardımcı olacak bilgilerdir. Her insanın beceri ve yetenekleri birbirinden farklı olduğundan; burada iş ile ilişkili olduğu sürece özgün yetenek ve becerilere yer vermenizin size çok faydası olacaktır. Örneğin, iletişim kurma, grup çalışmasına uyum sağlama gibi yetenek ve beceriler standart becerilerdir. Bunlara CV’nizde yer verebilirsiniz ama özgün ve sizi ön plana çıkaracak bir beceri ve yetenek eklemeyi de göz ardı etmemenizi öneririz.

ESKİ İŞİNİZE KATTIĞINIZ DEĞERLER
Her işveren işe aldığı kişinin firmasına değer katmasını, geleceğe taşımasını ister. Bu nedenle önceki işinize kattığınız faydaları görmek ister. İş deneyimlerinize kısaca başarılarınızdan ve kattığınız değerlerden bahsederek işvereninizi etkileyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey doğru ve gerçek bilgilere yer vermek olacaktır. Zira, yeni işvereniniz eski işvereninize ulaşarak verdiğiniz bilgilerin doğru olmadığını öğrenebilir.

GÜÇLÜ REFERANSLAR
Referanslar, iş için uygun olduğunuzu gösteren bir numaralı faktörlerdir. Böyle olunca güçlü referanslar vermeniz işvereninizin direkt dikkatini çekecektir. Çalıştığınız sektördeki güçlü bir isim, başarılı bir iş adamı, bilinen bir akademisyen gibi referans örnekleri işe kabulünüzde büyük rol oynayacaktır. Unutmadan, referans verirken referanslarınızın iznini almayı atlamayın!

PROFESYONEL VE KALİTELİ CV ŞABLONU
CV’nizin içeriği kadar biçiminin de etkileyici olması çok önemlidir. İşvereninizin özgeçmişinize baktığında hem profesyonel hem de özgün bir biçim görmesi gerekir. Bu da standart CV şablonları ile hazırlanan pek çok CV’nin başvurular sırasında göz ardı edilmesine yol açmaktadır. Bu kapsamda CV görünümü içeriğinden bir bakıma önce gelmektedir. Kaliteli ve özgün cv şablonları ile dikkat çekeceğiniz ve CV’nizi parlatacak bir CV’ye kolaylıkla sahip olabilirsiniz.

KISA VE ÖZ ANLATIM
CV’lerde en çok sorun yaşanan bir diğer konu da ne kadar ayrıntılı ve uzun bilgi verilirse o kadar etkileyici bir CV oluşturulacağı yanılgısıdır. Siz de böyle düşünüyorsanız; çok büyük bir hataya doğru ilerliyorsunuz demektir. CV’nizin mümkün olduğunca kısa ve öz olması gerekir ki işvereniniz sıkılmadan ya da zamanı geçirmeden tamamını inceleme fırsatı bulabilsin.

ANAHTAR KELİME BOLLUĞU
Anahtar kelimeler özellikle büyük firma ve şirketlerin aday belirleme konusunda en çok dikkat ettiği konudur. Bunun nedenini de şöyle açıklayabiliriz: Yüzlerce, binlerce kişinin başvuruda bulunduğu iş ilanlarında yazılımlar ile belirlenen anahtar kelimelerin bulunduğu özgeçmişler tespit edilir. Geri kalan CV’ler ise incelenmeden silinir. İş tanımını dikkatli bir şekilde inceleyerek anahtar kelimeler hakkında kolaylıkla fikir yürütebilirsiniz.

FİRMA HAKKINDA ARAŞTIRMA YAPMAK
Firmanın misyon, vizyon ve değerleri hakkında araştırma yapmalısınız. Firmalar sahip olduklara değerlere sahip çıkacak kişilerle çalışmak isterler. Bu konuda araştırma yaparak CV’nizde bu değerleri içeren cümleler ile işvereninizi etkileme fırsatı elde edebilirsiniz.

ZAMANINDA VE EKSİKSİZ BAŞVURUDA BULUNMAK
Geç başvuru yapmak, CV’nizin incelenmemesine yol açacaktır. İş ilanlarını güncel bir şekilde takip ederek zamanında ve mümkünse en kısa sürede başvuru yapmaya çalışın. Böylelikle işe alınma şansınızı arttırabilirsiniz.

PROFESYONEL BİR FOTOĞRAF
Profesyonel bir fotoğrafınız varsa fotoğrafınızı CV’nize eklemeniz işvereninizin dikkatini çekecektir. Ancak iş ilanında fotoğraf istenmediği yazıyorsa, CV’nize fotoğraf eklememelisiniz. Gülümseyen, iş kıyafetleri ile çekilmiş bir fotoğraf işvereninizde güvenilir bir aday olduğunuz konusunda olumlu bir izlenim uyandıracaktır.

İŞ PLATFORMLARINDA ÜYELİKLERE SAHİP OLMAK
İşvereniniz CV’nizi ilgi çekici bulduğunda LinkedIn gibi iş ağı oluşturma platformlarında profilinize ulaşmak isteyebilir. Bu nedenle bu platformlara üye olmaya, doğru ve etkileyici güncel bilgilere yer vermeye özen göstermenizi öneririz.

EYLEM FİİLLERİ KULLANMAK
CV’nizi oluştururken güçlü eylem fiilleri kullanmanızı öneririz. Edilgen ve pasif bir anlatım özgüven sahibi olmadığınızı gösterecektir. Bu nedenle güçlü ve net bir anlatımla, kendinizi göstermekten çekinmeyin. Örneğin, bana verilen görevleri zamanında tamamladım ve firmamın çalıştığım departmandaki kaynakları daha iyi yönetmesine yardımcı oldum gibi bir cümle özgüvenli, profesyonel çalışan ve güvenilir bir aday olduğunuz konusunda size yardımcı olacaktır.

BOL BOL CV ÖRNEĞİ İNCELEMEK
CV’nizin dikkat çekici olmasını istiyorsanız güncel CV oluşturma bilgileri doğrultusunda hazırlanan, cv örnekleri incelemenizi öneririz. Böylelikle bir CV’nin nasıl oluşturulması gerektiği, etkileyici bir CV’nin ana hususları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir işe başvururken, o alanda hazırlanmış bir CV örneği kadar yol gösterici bir şey olamaz. Bu nedenle özellikle çalıştığınız alanla ilgili cv örneklerini inceleyerek bilgi edinmeniz, başvurunuzun başarıyla sonuçlanmasında size çok yardımcı olacaktır.