Türkiye yargıda yapay zekâ dönemine giriyor
Adalet Bakanlığı, yargı sisteminde yapay zekâ entegrasyonu için kapsamlı bir dönüşüm başlattı. Amaç; karar süreçlerini desteklemek, teknik analiz kapasitesini artırmak ve vatandaşın adalete erişimini hızlandırmak.
Bakanlık, yapay zekânın nihai karar verici değil, “karar destek sistemi” olarak konumlandırılacağını vurguluyor. Son sözü her zaman hâkim ve savcılar söyleyecek.
Kriminal ve tıbbi analizlerde yapay zekâ desteği
Yeni sistem özellikle teknik uzmanlık gerektiren alanlarda devreye alınacak.
Yüzlerce sayfalık bilirkişi raporları saniyeler içinde özetlenecek.
Otopsi raporları ve tıbbi bulgular algoritmalarla analiz edilecek.
Delil değerlendirmeleri daha hızlı ve sistematik yapılacak.
Bu adım, yargı süreçlerinde zaman kaybını azaltmayı ve hata payını minimize etmeyi hedefliyor. Özellikle ağır ceza ve karmaşık dosyalarda dijital analiz kapasitesinin belirleyici olması bekleniyor.
“Alo Adalet” ile dijital başvuru dönemi
Akın Gürlek tarafından duyurulan “Alo Adalet” projesi, vatandaş ile yargı arasındaki iletişimi hızlandırmayı amaçlıyor.
Sistem sayesinde:
Başvurular anlık değerlendirilecek.
Dosyalar doğru mercilere otomatik yönlendirilecek.
Hukuki süreçlere dair hızlı bilgilendirme yapılacak.
Ayrıca dijitalleşme vizyonu kapsamında sosyal medya kaynaklı dezenformasyon ve anonim hesaplara yönelik yeni düzenlemeler de gündemde. Bakanlık, dijital alanın da hukuk kurallarına tabi olduğunu vurguluyor.
AYM’de 2026’da pilot uygulama başlıyor
Anayasa Mahkemesi (AYM), yapay zekâ destekli pilot uygulamayı Eylül 2026 itibarıyla devreye almayı planlıyor.
Pilot uygulama kapsamında:
Bireysel başvurular otomatik sınıflandırılacak.
Geçmiş kararlar analiz edilerek dosyalara öneriler sunulacak.
Sistem, hata testlerinden sonra tam kapasite çalışacak.
Yargıda dijital dönüşüm, teknik verimlilik ile insan denetimini birlikte merkeze alan bir modelle ilerleyecek. Sürecin aşamalı ve kontrollü şekilde uygulanması planlanıyor





