Şili’de toplu taşımaya yapılan zam sonrası öğrenciler tarafından başlatılan ve kısa sürede tüm halka yayılan protesto gösterileri ardından başkent Santiago'nun da bulunduğu Santiago ve Chacabuco eyaletleri ile Puente Alto ve San Bernardo bölgelerinde OHAL ilan edildi. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, başkentte orduya güvenliği sağlama görevi verdi.


Ulaşım zammından halkın olumsuz etkilendiğinin farkında olduğunu söyleyen Pinera, bu zammın tekrar gözden geçirileceğini sözlerine ekledi.Santiago’da perşembe ve cuma günü boyunca süren protestolarda eylemciler ve güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Kent genelinde barikatlar kuruldu, eylemlerde şehrin merkezinde bulunan Banco Chile binası ve elektrik fiyatlarına yüzde 20 zam yapacağını açıklayan ENEL enerji şirketinin gökdeleni ateşe verildi. Eylemler sonucu günde 3 milyon yolcu taşıyan metro sistemi kapatıldı. Perşembe günü 133 protestocu tutuklandı.


https://twitter.com/habertoplumsal/status/1185498145347788800?s=20

Şili yasalarına göre OHAL başkent Santiago’da 15 gün süreyle geçerli olacak ve hükümete kişisel ve temel hakların kısıtlanması yetkisi tanıyacak.


NASIL BAŞLADI?
Ülkede ulaşıma yapılan yaklaşık yüzde 4'lük zamma karşı hafta başında metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla büyümüştü.Bazı metro duraklarındaki turnikeleri ve camları kıran göstericilere polis göz yaşartıcı gaz sıkmış, başkent Santiago'nun bazı bölgelerinde polisle göstericiler arasında arbede yaşanmıştı.Şili İçişleri Bakanı Andres Chadwick toplu ulaşımın işleyişine engel olanlara karşı Devlet Güvenlik Kanunu'nun işleme konulduğunu açıklamıştı.Ülkede toplumsal olayları bastırmak amacıyla 1958'de çıkarılan "Devlet Güvenlik Kanunu" çerçevesinde ceza alanların hukuki işlemleri hızlandırılıyor ve kanun kapsamında suça karışanlara normalden fazla ceza verilebiliyor.