Ukrayna uzun bir süredir dünyanın gündeminde. Bir süre daha gündemden düşmeyeceği anlaşılıyor. Peki, Nato ve Rusya arasındaki güç savaşının tam ortasında yer alan Ukrayna’yı ne kadar tanıyoruz?

Dünyanın en geniş topraklarına sahip 46. ülkesi olan Ukrayna’nın tam olarak 603549 km2 yüzölçümü bulunuyor. Ukrayna çok verimli toprakları var. Deyim yerindeyse bir buğday ambarı. Türkiye’nin de buğday dışalımı yaptığı Ukrayna yeşillikler içinde bir ülke. Ülkede çöl yok. Önemli bir bölümü ormanlık alanlarla kaplı… Öte yandan ülke adeta bir ovalar yurdu.

Ülkeyi kuzeyden güneye doğru bir ırmak ikiye ayırıyor. Dinyeper Irmağı, Ukrayna’nın verimliliğine verimlilik katıyor. Dinyeper’in batısı Batı Ukrayna, doğusu ise Doğu Ukrayna olarak niteleniyor.

Batı Ukrayna’da Karpat Dağları uzanıyor. Ülkenin ve Karpat Dağlarının en yüksek doruğu 2061 metre ile Hoverla Dağı’dır.

Ukrayna toprakları üzerinde tarihi olarak; 882’de Kiev Kinezliği, 1199’da Galiçya Volhinya Krallığı, 1 Ağustos 1649’da Kazak Hetmanlığı kuruldu.

7 Kasım 1917’de Ukrayna Hak Cumhuriyeti kuruldu.

1 Kasım 1918’de Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti kuruldu.

10 Mart 1919 Ukrayna SSCB’ye dahil edildi.

24 Ağustos 1991’de SSCB’den bağımsızlık ilan etti.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’dir. Bayrağı sarı ve mavi iki renkten oluşuyor.

Ukrayna toprakları üzerinde pek çok Türk devleti de kuruldu ya da ülke toprakları söz konusu devletlerin toprakları içinde yer aldı.

Birkaçını yazalım:

Büyük Hun Kağanlığı… Asya Hun Kağanlığı… Kök Türk Kağanlığı…

Hazar Kağanlığı… Cengiz Han Kağanlığı ( Türk Moğol Devleti)…

Altın Orda Kağanlığı…

Bugünkü Ukrayna’nın etnik yapısı da son derece ilginç bir görünüm sunuyor.

42 milyonluk nüfusunun yaklaşık; % 75’i Ukraynalılardan oluşuyor. Bununla birlikte ülkede % 16 ile ikinci sırada Rus nüfus bulunuyor. Ukraynalılar ve Ruslar Slav kökenli halklardır.

Ukrayna’da milyonlarca Türk kökenli nüfus da var. Yaklaşık 2 milyon dolayında Türk kökenli nüfusun büyük bölümü Tatarlar ve Gagavuzlardan oluşuyor. Ayrıca Azerbaycan Türkleri, Karay Türkleri, Kırımçak Türkleri ve Urum Türkleri de Türk kökenli nüfusun bileşenleri arasında yer alıyor.

Ülkede; Macar, Moldovalılar, Ermeni, Çingene, Bulgar ve Yahudi nüfus da var.

Hukuken Ukrayna’nın bir parçası olan tarihî Türk yurdu Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından hukuk dışı bir biçimde ilhak edildiğini de belirtelim.

Bağımsız ve egemen Ukrayna’ya barış, esenlik ve gönenç dileyerek sözlerimizi bağlayalım.