Bir önceki yazımda İran’ın kendini ABD ye etkili bir cevap vermek zorunda hissedeceğini, çünkü ABD nin Kasım Süleymani suikasti ile birlikte artık direk olarak İrandaki mevcut rejimi hedef aldığını yazmış ve bekleyip görelim demiştim.

Maalesef beklenen oldu. İran çok sert bir karşılık verdi. Iraktaki ABD üslerini balistik füzelerle vurdu. Bunun anlamı artık savaş. ABD buna sessiz kalmayacaktır. Bu konuyla ilgili ilk yazımda da, ABD nin herhangi bir İran misillemesini bu ülkeye karşı askeri bir harekatın gerekçesi olarak kullanacaktır demiştim. Aynen öyle yapacaktır. İran’ın başta nükleer tesisleri olmak üzere stratejik hedeflerini cruise füzeleri ile ve hava harekatı ile vuracaktır.

Bu savaş nereye evrilir şimdiden söylemek zor. Çünkü İran daha önce de belirttiğim gibi sınırları cetvelle çizilmiş bir aşiret devleti değil. Köklü tarihi, imparatorluk geçmişi olan bir ülke. Kolay lokma değil. Ekonomisi ambargolar nedeniyle zayıf ve kırılgan. Ancak güçlü bir ordusu ve etkili silahları var.

Bu savaş durumundan, ki artık savaş demek yanlış olmaz, en fazla etkilenecek ülkelerin başında maalesef Türkiye geliyor. ABD İran’a yapacağı saldırılarda İncirlik üssünü kullanmayı talep edecektir. Türkiye eğer buna izin verirse İran’ın muhtemel hedefleri arasına İncirlik üssüde dahil olacaktır. Bu ister istemez Türkiyeyi bu savaşın taraflarından biri haline getirir.

Türkiye bu durumda ne yapmalı? Türkiye kendini bu savaşın tarafı gibi gösterecek her türlü adımdan kesinlikle kaçınmalıdır. Rejimini beğensekte, beğenmesekte İran bizim komşumuz. Önce Irak, sonrasında da Suriye ve Libya operasyonlarında hep batılı devletlerden oluşan koalisyon güçleri ile hareket ettik.

Her seferinde de bu işten en zararlı çıkan ülke olduk. Şurası kesinki, başta komşularımız olmak üzere bölge ülkelerinin istikrarsızlaştırılması ulusal çıkarlarımıza zarar veriyor.

Bu nedenle Türkiye bu defa tavrını tarafsızlıktan yana net olarak koymalı ve başta Rusya, Çin ve Avrupa Birliği olmak üzere bu savaşın tüm bölgeye hatta dünyanın geri kalanına sıçramaması için elinden geleni yapmalıdır.