Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), bir yıl önce aldığı karar doğrultusunda Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na bu yıl da katılmadı. İşçi temsilcileri olmadan toplanan komisyonda görüşmeler sürerken, Türk-İş taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a kapalı zarf içinde sundu.
Komisyonun ilk toplantısına katılmayan Türk-İş, toplantıya dakikalar kala hazırladığı mektubu Bakan Işıkhan’a iletti. Türk-İş Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar tarafından arka odada teslim edilen kapalı zarfta, doğrudan bir zam oranı ya da net bir rakam yer almadı. Ancak mektupta sıralanan taleplerin karşılanması halinde ortaya çıkan hesaplama, asgari ücretin 39 bin 525 liraya yükselmesi gerektiğini ortaya koydu.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Türk-İş’in talep seti geçen yılki yöntemle hazırlandı. Buna göre öncelikle, 2024 yılında karşılanmayan yüzde 14,38’lik enflasyon kaybının telafi edilmesi istendi. Bunun ardından gıda, ulaşım, kira ve eğitim başta olmak üzere temel harcama kalemlerindeki yüksek fiyat artışlarının ücretlere yansıtılması talep edildi. Ayrıca ekonomik büyümenin sağladığı refah artışından işçilerin de pay alması gerektiği vurgulandı.
Bu taleplerin tamamının karşılanması durumunda, net asgari ücretin yüzde 78,8 oranında artarak 39 bin 525 liraya çıkması gerektiği hesaplandı. Türk-İş, geçen yıl da benzer bir yöntemle talebini 29 bin 583 lira olarak açıklamıştı. Bu durum, konfederasyonun bir yıl içinde net asgari ücret talebini yüzde 33,6 oranında artırdığı anlamına geliyor.
Türk-İş’in Bakanlığa sunduğu mektupta yalnızca asgari ücret değil, çalışma hayatına ilişkin yapısal sorunlara da dikkat çekildi. Asgari ücretlilerin yanı sıra emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısı, çocuk işçiliği, iş cinayetleri ve güvencesiz çalışma koşulları da mektupta yer alan başlıklar arasında bulunuyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısının 18 Aralık’ta yapılması beklenirken, Türk-İş’in komisyona katılmama tutumunu sürdürüp sürdürmeyeceği ve hükümetin kapalı zarfla iletilen taleplere nasıl yaklaşacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.