Ercan Çankaya

Yurtsever emekli amirallerin Cumartesi gecesi yayımladıkları Montrö bildirisi sonrası, AKP iktidarı pek çok devlet kurumuna ısmarlama bildiri yayımlattı. Öyle ki az sayıdaki ilgili dışında kimsenin adını bile duymadığı Kadıköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü dahi bir grup yurtsever emekli amiralin uzmanlık alanlarıyla ilgili görüş açıkladıkları bildiriye cevap yetiştiren karşı bildiri yayımladı.

Fakat ‘karşı bildiri’ yayımlayan kurumlar arasında öyle bir kurum vardı ki sanırım böylesi Cumhuriyet tarihinde ilk kez görüldü. Yargıtay, gelecekte bir dava dosyası olarak önüne gelme ihtimali olan bir dosyayla ilgili görüş bildirdi ve amirallerin bildirisine bir karşı bildiriyle yanıt verdi.

İŞTE YARGITAY’IN BİLDİRİSİ
Bildirinin içeriğinden çok daha önemli olan kısımsa Yargıtay’ın, yani ülkenin 153 yıllık bir tarihe sahip en köklü kurumlarından birisinin, ülkenin sicili en parlak hukukçuları ve hakimlerince yönetildiği kabul edilen bir hukuk kurumunun ihsas-ı rey yapması.

Yargıtay-Amiraller karşı bildiri

İHSAS-I REY NE DEMEKTİR? 
İhsas-ı Rey, "oyunu / tarafını belli etme" olarak tanımlanan hukuki terim. Bu kavrama göre, herhangi bir zaruri durum olmamasına rağmen, yargıcın görmekte olduğu yargılamada, hükümden önce görüşünü doğrudan veya dolaylı olarak belli etmesiyle birlikte konuya tarafsız ve önyargısız yaklaşamayacağı kabul edilir. Bu durum, davanın seyrini etkileyebileceğinden hâkimin reddi istenebilmektedir.

ORDUYA ‘BALYOZ’, HUKUKA ‘DARBE’
Kısacası Yargıtay, açıkça ileride önüne gelme ihtimali olan bir dosyayla ilgili ihsas-ı rey yaptı. Yurtsever amirallerin, kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili görüş açıkladıkları bildiride darbe arayanlar, önce buraya bakmalılar. Orduya ‘Balyoz’ vuran AKP, hukuka da öyle bir darbe vurdu ki ülkenin en önemli kurumlarından Yargıtay, ihsas-ı rey olduğunu bile bile resmi sayfasından ısmarlama bildiri yayımlamak zorunda kaldı.