Burak Soyer

     “Her katilin bir hikayesi vardır.
      O hikaye ki size insanı anlatır.”
                                                 Ahmet Ümit

Ahmet Ümit Türkiye’nin en popüler yazarları arasında başı çeken isimlerden biri. Edebiyat dünyasına 1989 yılında yayınlanan şiir kitabı ‘Sokağın Zulası’yla adım atan Ümit, o günden bu yana hep sokağı, insanı, insanın içindeki dipsiz kuyuyu anlattı. O dipsiz kuyuda yeri geldi Süryanileri yeri geldi derin devleti konu etti. Tarih, onun kitaplarının gizli kahramanı oldu. Ama Ahmet Ümit en çok İstanbul’u anlattı. Yarattığı başkomser Nevzat ve yardımcıları Ali ve kriminolog Zeynep’le beraber İstanbul’un altını üstüne getirdik onun kitaplarını okurken. En lüks semtine uğrayıp kodamanları sorgulayışına da tanık olduk, Tarlabaşı’nın esrar kokan sokaklarında eski kabadayı yeni mafyaların hikayelerini de okuduk. 

Ahmet Ümit’in merakla beklenen yeni kitabı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ 15 Haziran’da Yapı Kredi Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluşacak. Ancak ünlü yazar onun öncesinde okurlarına bir sürpriz yaptı ve üç adet çizgi roman yazdı. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan ‘Başkomser Nevzat Çiçekçinin Ölümü’, ‘Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri’ ve ‘Başkomser Nevzat Davulcu Davut’u Kim Öldürdü’ isimli kitaplarda adından da anlaşılacağı üzere başrolde yine Ahmet Ümit’in artık neredeyse gerçek olduğuna inandığımız roman kahramanı Başkomser Nevzat’ var. Biz de kitapları okurken başkomserimizin peşinde koştuğu cinayetlerde ona eşlik ediyoruz. Yardımcıları Ali ve kriminolog Zeynep de elbette Başkomserimizin yine yanındalar. 

İstanbul’da geçen bu üç çizgi roman, diğer Ahmet Ümit kitaplarından çok keskin bir biçimde ayrılıyor. Zira Ümit’in kitaplarında İstanbul’u İstanbul yapan hayata konuk oluruz ama Ümit bu hayatı anlatırken sert bir dil kullanmaz. Ancak üç kitap da İsmail Gülgeç’in ve Aptulika’nın öykülere cuk oturan muhteşem çizimleri sayesinde adeta yeraltı edebiyatına göz kırpıyor. Öykülerin anlatımı normal ama diyaloglar hayli sert. Özellikle ‘Tapınak Fahişeleri’, çizimleri ve diliyle Sadevari bir biçimde anlatılmış. Bu açıdan bakıldığında da kitaplar Ahmet Ümit külliyatında farklı bir yerde duruyorlar. 

Devamı gelir mi bilinmez ama Başkomser Nevzat’ın maceraları çizgi romanda hayat bulurken üç kitap da sadece Ahmet Ümit hayranlarına değil çizgi roman fanatiklerine de hitap edecek nitelikte yazılıp çizilmiş. Kitaplar özellikle Ahmet Ümit’in ‘Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’nde alttan ata verdiği İstanbul’un dönüşümünü de konu edinirken Başkomser Nevzat’ın monologlarıyla modern insana, metropole, dinlere, evrime ama en çok da insana ince ama hayli derin bir bakış atıyor. 
Ahmet Ümit’ten, yeni kitabını bekleyen okuyucuya ilaç gibi gelecek üç çizgi roman. Raflarınızda yer açmayı unutmayın!