Toplumsal Haber Merkezi

NG Araştırma, Türkiye'de yurttaşların depreme ne kadar hazırlıklı olduğu konusunda beşinci anketini gerçekleştirdi. 

7-22 Aralık 2022 tarihleri arasında 15 yaş üzeri 1475 kişinin katılımıyla gerçekleşen ankette yurttaşlara ilk olarak "deprem anında yapılması gerekenleri biliyor musunuz" sorusu soruldu. 

Ankete katılanların yüzde 19'u, deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili eğitime katıldığını belirtirken yüzde 27’si bu konuyu kendisinin araştırdığını söyledi. Yüzde 49’u medyada bu konu hakkında bilgi veren uzmanları dinlerken yüzde 5’lik oran depremle ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

deprem anketi

"Evin depreme dayanıklı mı?" sorusuna  yanıt verenlerin yüzde 47’si evinin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu düşünürken, yüzde 9’u evinin depreme dayanıklı olmadığını düşünüyor. Yüzde 19’uysa evinin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu fakat dayanıklı olduğunu düşünmediğini belirtti. Kalan kişiler, bu konu hakkında bir bilgiye sahip olmadığını söylüyor. ”Bilmiyorum” yanıtını verenlerin oranıysa yüzde 25.

"Evinin yakınında deprem sonrası toplanma alanı var mı?" sorusuna katılımcıların çoğunluğu olumlu yanıt verirken her 4 kişiden 1’inin ise deprem toplanma alanı olmadığını belirtmesi dikkat çekici bir sonuç olarak ön plana çıktı.

deprem anketi

Her 10 kişiden 6’sı deprem sigortalarının olduğunu belirtirken, 4’ü ise uzun süredir deprem sigortası yaptırmadıklarını belirtti.

"Deprem sigortasını hangi amaçla yaptırdın?" sorusuna yanıt veren katılımcıların yüzde 38'i devlet desteğinden faydalanmak için yaptırdıklarını belirtirken yüzde 26'sı elektrik ve doğalgaz açtırırken zorunlu olduğu için yaptırdıklarını belirtti. Tapu işlemleri için yaptırdığını söyleyenlerin oranı yüzde 20 olurken ev kredisi alabilmek için yaptıranların oranı yüzde 16 oldu. 

Ankette sorulan diğer sorulara verilen yanıtların dağılımı şu şekilde oldu:

deprem anketi