Toplumsal-Haber Merkezi

AKP iktidarı döneminde yaşanan, eğitimde gericileşme örneklerinden birine daha Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde imza atılıyor. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ‘Osmanlı Dili ve Medeniyeti’ Kulübü’nün düzenleyeceği ‘Evrim Yok, Tekamül Var’ adlı hayret verici etkinlik üniversitenin web sitesinden duyuruldu.

Türk Tabipleri Birliği’ne bağlı Ankara Tıp Öğrenci Kolu’nun (TÖK) twitter hesabı aracılığıyla tepki gösterdiği etkinliğin 12 Mayıs 2022 tarihinde üniversitenin Recep Tayyip Erdoğan Konferans salonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor. Genel olarak dünyanın her yerinde kabul gören evrim teorisini reddetmek üzerine kurulu gerici fikirleri üniversitenin araçlarını kullanarak yaymaya çalışan Doç Dr. Umut Muhammed Said Çavuş adlı konuşmacı. Etkinliğin düzenleyicisi olan kulübün de adı dikkat çekici: Osmanlı Dili ve Medeniyeti…

Konuşmacı ismin daha önce Nurcuların lideri olarak bilinen Said-i Nursi’nin Risale-i Nur adlı kitabına atıfla ‘Risale-i Nur ve Evrim’ adlı bir makaleye de imza attığı biliniyor. Konuşmacının siyasi kimliği ve kulübün cumhuriyet düşmanı adı yan yana gelince etkinliğin şaşırtıcı olmaktan çıktığı ortada. Ancak aydınlanmanın merkezi olması gereken üniversitelerin bu tip gerici etkinliklere izin vermesi öğrencilerin tepkisini çekti. Ankara Tıp Öğrenci Kolu, attığı tweet ile şunları ifade etti:

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılması planlanan “evrim yok, tekamül var” başlıklı konferans ile laik-bilimsel eğitim anlayışına açıkça meydan okunduğu duyuruluyor. Dünyanın her yerinde bilimsel bir gerçeklik olarak kabul edilen Evrim Teorisi, iktidarın “dindar ve kindar nesil yetiştirme” projesine kurban edilemez! Biz bu zihniyeti iktidarın proje okulu olan AYBÜ tıp fakültesinde cuma namazı sebebiyle derslerin geç başlatılmasından tanıyoruz.

Ankara TÖK, bütün öğrencileir bu gerici faaliyete karşı bilimsel eğitim talebini yükseltmeye çağırdı.