Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, COVID-19 salgının dünyaya ilan edilmesinden sonra, Türkiye'de salgına yönelik olarak pek çok hatalı ve eksik uygulama yapıldığını açıkladı. Konsey, gelinen aşamada hastalığın ülkenin her yerinde ve yaygın olduğu, bu nedenle de karantina uygulama fırsatının kaçırıldığını bildirdi.

TTB'den yapılan açıklamada, İran'da salgın ortaya çıktığında sınırın etkin şekilde kapatılmaması ve gelenlere karantina uygulanmaması, salgının var olduğunun bilindiği dönemde sınır kapılarının açılarak mültecilerin sınıra gitmesine izin verilmesi, sonra da geri götürülmeleri, Umre'den dönenlerin karantinaya alınmaması gibi yaklaşımlar nedeniyle, Türkiye'nin göz göre göre enfekte hale getirildiği kaydedildi.

ÜLKE ÇAPINDA TECRİTİN BİR ANLAMI KALMADI
Karantina ve tecrit uygulamalarının yerel ve bölgesel olarak hızla ve kararlılıkla uygulanabileceğine yer verilen açıklamada, ancak gelinen noktada risk grupları dışında ülke çapında tecrit uygulamasının da bir anlamı kalmadığı savunuldu.

GÜNDE 30 BİNİN ÜZERİNDE TEST YAPILMALI
“Bugün ve sonrasında yapılması gereken Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği gibi çok sayıda test yaparak, katı bir izolasyon uygulamaktır. Suriyeli sığınmacılarla birlikte 90 milyona yakın kişinin yaşadığı ülkemizde, günde 30 binin üzerinde test yapılarak, test sonuçları pozitif olan olgular ile temaslıları ivedi olarak sağlıklı kişilerden ayrılmalıdır” uyarısında bulunan TTB Merkez Konseyi, izolasyon, kişilerin evlerinde yapılacağı gibi, evlerde yapılamayacağı durum ve koşullarda izolasyon için seçilen yurtlar ve oteller gibi mekânların da  kullanılabileceğini açıkladı.