Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’nin koronavirüs (Covid-19) salgınında birinci evreyi geride bıraktığına dikkat çekerek “Şimdi salgın kontrol bölgesindeyiz. Bulunduğumuz evrede, normalleşmeye geçme, tedbirlerin yavaş yavaş ortadan kaldırılması gibi planlar yapılabilir. Fakat hiçbir şey bitmiş değil. Önümüzde uzun bir yol var, tedbiri elden bırakmamak şart” dedi.

Yeni Şafak'tan Aybike Eroğlu'nun haberine göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında bir çalışma yürütüldüğünü aktaran Ceyhan şunları söyledi:

Normalleşmenin nasıl yapılacağı konusunda detaylar planlanıyor. Bu doğrultuda yavaş yavaş tedbirler kaldırılmaya başlanacak. Aslında en kritik süreç, normalleşmeye başlanması. Çünkü biz normalleşmeye çalışırken, virüs ne yapacak bilmiyoruz. Rahat bir havaya girersek tekrar vaka artışlarıyla karşılaşabiliriz. Dünyada bu noktaya ulaşıp, tedbirleri azaltmaya başlayan Japonya ve Singapur gibi ülkelerde yeniden vaka artışı yaşandı. Japonya OHAL ilan etmek zorunda kaldı. Biz bu noktada bir hata yaparsak tekrar en başa döneriz. O yüzden çok dikkatli, yavaş yavaş bir adım atıp virüsün tepkisini ölçüp, daha sonra diğer adımı atacak şekilde hareket etmek gerekiyor.

ABD’li bir uzmanın gündeme getirdiği ikinci dalga, salgın biliminde var olan bir tanım. Tüm dünyada kontrol altına alındıktan sonra bir süre problemsiz geçecek ondan sonra aynı etkende yeni bir salgın yaşanacak anlamına geliyor. Bir ülkede salgın kontrol altına alındıktan sonra yeni vakaların görülmesi ikinci dalga anlamına gelmez.

Bu tip dalgalanmalar salgın döneminde oldukça normal. Bu durum bizde de olacak. Mesela şu an çok iyi gidiyor. İyileşen vaka sayısı artıyor. Yeni vaka sayısı azalıyor. Zaman geçtikçe iyileşen sayısı inecek. Ara ara yeni vakalar çıkmaya başlayacak. Bu salgının doğasında olan bir durum. En önemli şey salgının ortasına bile gelmedik. Henüz bir şeyi halletmiş değiliz. Gevşeyip 'Bu iş nasılsa halloluyor' gibi bir düşünceye kapılırsak tüm çabalar boşa gider, en başa dönebiliriz. Onun için hazır bu kadar şey başarılmışken, ipin ucunu kaçırmadan dikkatli bir şekilde tedbirlere uymaya devam edelim.