Toplumsal Haber Merkezi

Salgına karşı verilen mücadelenin en ön cephesinde bulunan sağlık çalışanları, canlarını ortaya koyuyor ama iktidardan aynı özveriyi göremiyor. Hastaların test sonuçlarına bile ulaşamayan sağlıkçılara düzenli olarak test yapılması gerekiyor ama bu bir türlü gündeme gelmiyor.

Sağlık çalışanlarının isyanı bir imza kampanyasına dönüştü. Bir araya gelen sağlık emekçileri taleplerini 10 maddede topladı.

Açtıkları http://talepediyoruz.net/ isimli sitede ilk imzacı olarak yer alan onlarca doktor, bilim insanı, hemşire, eczacı ve teknisyen "Sağlık çalışanları yeni koronavirüs salgını karşısında acilen talep ediyor!" bağlığıyla yurttaşları sağlık emekçilerine destek olmaya çağırdı.

İMZALAMAK İÇİN TIKLAYIN

Sağlıkçıların yayınladıkları metin ve talepleri şöyle:

Sağlık çalışanları yeni koronavirüs salgını karşısında acilen talep ediyor!

Salgına karşı verilen mücadelede, bu mücadelenin en ön cephesinde bulunan sağlık çalışanlarının ülkemizdeki durumdan doğan kaygı ve endişeleri had safhadadır.

Sağlık çalışanları mücadelenin birincil sorumlusu olan siyasi iktidarın salgınla ilgili stratejisini anlayamamakta, dahası bir stratejisi olup olmadığından dahi emin olamamaktadır.

Bunun nedeni bakanlığın yaptığı açıklamalar ile alanda çalışan sağlık emekçilerinin yaşadığı gerçekler arasındaki açının her geçen gün artmasıdır.

Sağlık çalışanları kendileri ve ailelerini koruyamamakta, şüphelendikleri hastalarına tanı koyamamakta, hastalarına uygun takip ve izolasyon olanağı sunamamakta ve tanı koyduklarının tedavisini yapacak yer bulamamaktadır.

Sağlık çalışanları arasında giderek baskın hale gelen kanaat, salgının hızının kesilemediği bir durumda ortaya çıkacak kaosta can güvenliklerinin bile kalmayacağı yönündedir.

ACİL TALEPLER

Bu şartlar altında biz aşağıda imzası bulunan sağlık çalışanlarını acil talepleri şunlardır:

1) Salgının kontrol altına alınabileceği izolasyon şartları acilen sağlanmalı, halkın gerçekten evinde kalabilmesi için yaşamsal sektörlerin dışında üretim durdurulmalı, böylece tüm ülkede üretim faaliyetinin asgariye çekilmesi sağlanmalıdır.

2) Tanı konulup ayaktan tedavi edilecek hastaların ilaç temini devlet garantisine alınmalıdır.

3) Yatacak hastalar için salgının yayılma hızı da dikkate alınarak uygun yatak kapasitesi hızlıca arttırılmalı, bu amaçla özel hastaneler acil olarak kamulaştırılmalı, sahra hastaneleri kurulmalıdır.

4) Yeterli solunum cihazı sağlanmalıdır.

5) Sağlık çalışanlarına maske, gözlük ve tulum gibi koruyucu ekipman temini eksiksiz ve her düzeyde acilen garanti altına alınmalıdır.

6) Gebeliği olan ve emziren anneler, kronik hastalığı olan sağlıkçılar izinli sayılmalıdır. İnsani çalışma sürelerine dikkat edilmelidir.

7) Salgın dışında kalan sağlık hizmetlerinin sürekliliğini sağlayabilmek için hastanelerin bir kısmı Kovid-19’lu hastalar kabul edilmeyecek şekilde ayrılmalıdır.

8) Salgında görevli sağlık emekçilerinin ailelerinin korunması için barınma ihtiyaçları acilen karşılanmalı, bu amaçla uygun oteller kamulaştırılmalıdır.

9)Salgınla ilgili tüm veriler açık bir şekilde sağlık çalışanları ile paylaşılmalıdır.

10) Sağlık çalışanı olarak işe alınacak binlerce yeni kişi Kovid-19 hakkında eğitimden geçirilmelidir.