Toplumsal Haber Merkezi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 1 Mart itibariyle Covid-19 salgını kısıtlamalarının hafifletilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Alper Şener, normalleşme döneminde koronavirüsle mücadelede sarı ve turuncu kodlu illere dikkat çekerken, bu bölgelerde yaşayan yurttaşların önlemlere ekstra uyması gerektiğini öne sürdü.

Türkiye genelinde kontrollü normalleşme kararının olumlu ya da olumsuz olmasını öngöremediklerini belirten Prof. Dr. Alper Şener, şu açıklamalarda bulundu.

‘15 GÜNLÜK SÜRE YETERLİ DEĞİL’

"Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 15 günlük periyotlarla genel olarak değerlendirme yapılacak. Bilimsel olarak baktığımızda 15 günlük periyotlarla ara değerlendirme yapmak çok erken olur. Genelde bir aylık periyotlarla değerlendirme yapılır. Nasıl bir aşı yapıldığı zaman oluşan antikoru 28 gün sonra bakarak değerlendiriyorsak, Türkiye genelindeki rakamları da aslında aylık değerlendirmek daha akılcı olur.

‘TURUNCU VE SARI KODLU YERLER KIRMIZIYA GEÇEBİLİR’
Kırmızı olan bölgelerin zaten en riskli yerler olduğunu belirten Şener, “Turuncu ve sarı kodlu olan illerin kırmızıya geçip geçmeyeceğini zaman içinde göreceğiz. 15 günlük değerlendirmelerin içerisinde Türkiye genelinde ne olacağına bakacağız. 100 binde düşen olgu sayısı anlamında baktığımızda Türkiye’de sık dalgalanmalar var” ifadelerini kullandı. 

‘ÖNLEMLERE UYULMADIĞI İÇİN DALGALANMALAR OLUYOR’
Sık dalgalanmaların aslında temel olarak önlemlere uyulamamasına bağlı olduğunu öne süren Şener, “Yurttaşlar bu konuda pek çok sağlık çalışanı kadar bilinçli ve bilgi düzeyine sahip ama ne yazık ki mevcut olan şartlar Türkiye’nin durumu nedeniyle buna birebir uyum sağlamak pek mümkün olmuyor” diye konuştu.

‘KAFELER, RESTORANLAR AÇIK DİYE...’
1 Mart itibariyle başlayan normalleşme dönemi sonrası özellikle sarı ve turuncu kodlu illere dikkat çekilmesi gerektiğini kaydeden Şener, sözlerine şöyle devam etti:

Sarı ve turuncu ile kodlanmış illerde yaşayan vatandaşlarımızın önlemlere ekstra uyması gerekiyor. Lütfen kafeler, restoranlar açıldı diye herkes buraları doldurmak gibi kendini yükümlü hissetmesin.