Serdar Nâzım Yüce - Toplumsal

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan yeni tip koronavirüs, Türkiye'de de can almaya devam ediyor. Yurttaşların paniği gün geçtikçe artarken, medyada da bunu besleyen yayınlar yapılmaya devam ediyor. Bunların sonuncu bugün Yeniçağ'ın yaptığı 'hantavirüs' haberi... Dünyada oldukça yaygın olan hastalık, yeni bir virüs diye sunuldu.

Yeniçağ'da Serkan Talan imzasıyla yayınlanan "Çin'den şimdi de hantavirüs çıktı" başlıklı haber, yaşanan ölüm dışında gerçeği yansıtmıyor. Neredeyse tüm sitelerin ve gazetelerin alıp kullandığı haberle yeni paniğimiz haline gelen hantavirüs, aslında hiç de söylendiği yabancımız değil. 

Haberde şu ifadeler kullanılmış:

Çin’den yayılan korona virüs dünyayı kasıp kavurmaya devam ederken bir salgın tehlikesi daha ortaya çıktı. Çin’in Yunnan eyaletinden Shandong’a otobüsle seyahat eden bir kişinin hantavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Çin basınından edinilen bilgilere göre, Yunnan’dan Shandong’a otobüsle seyahati sırasında hayatını kaybeden bir kişiye yapılan teslerde hantavirüs tespit edildi. Otobüste seyahat eden diğer 32 yolcunun da hantavirüs nedeniyle karantinaya alındığı öğrenildi.

Hantavirüs, Yeniçağ'ın iddia ettiği gibi "yeni bir virüs" değil. Geçen yıllarda ülkemizde de ortaya çıkan ve keneler yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin etkeni olan virüsün ailesinden olan hantavirüste, taşıyıcı fareler ve diğer bazı kemirgenler... İsmi de sanıldığı gibi Çin'den değil, adı da virüsün ilk izole edildiği yer olan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden geliyor.

Özellikle kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için ciddi tehlike teşkil eder hantavirüs, dünyada da oldukça yaygın.

İNSANDAN İNSANA GEÇER Mİ?
Hantavirüsün insana bulaşma yolu, özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs içeren dışkılarının solunması aracılığıyla olduğu düşünülmektedir. Kemirgenin insanı ısırmasıyla virus geçişi çok nadirdir. Yapılan araştırmalar virüsün kan transfüzyonuyla da geçmediğini göstermiştir.

Hantavirüs temasla insandan insana geçmez. Yani Yeniçağ'ın haberinde karantinaya alındığı iddia edilen kişilerin birbirlerine bulaştırmış olabileceğinden için değil, aynı virüslü dışkıyı solumuş olabilecekleri için karantinaya alınmış olmaları muhtemel.

Hantavirüs inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları ya da kedi, köpek gibi evcil hayvanlar tarafından da taşınmazlar, ancak bu hayvanlar kemiricilerle temas halindeyseler onların çıkartılarını taşıyarak aracılık yapabilirler.