Cell'de yayınlanan araştırmaya göre, SARS-CoV-2'ye özel T hücrelerin Covid-19'a karşı uzun erimli koruma sağlaması açısından kritik önemde olmasının muhtemel olduğu belirtiliyor.

Araştırma kapsamında, virüse maruz kalmayan bireylerde, maruz kalan aile üyelerinde, akut veya konvalesan (iyileşmiş) Covid-19'lu bireylerde SARS-CoV-2'ye özel T hücresi cevaplarının fonksiyonel ve fenotipik görünümü incelendi.

Kanda antikoru sonucu negatif çıkan aile üyeleri ve asemptomatik ve hafif Covid-19 hikayesiyle iyileşen bireylerde bile, SARS-CoV-2'ye özel T hücreleri tespit edildi. Araştırmada incelenen verilere göre, SARS-CoV-2 güçlü, kapsamlı ve yüksek düzeyde fonksiyonel T hücresi cevabı ortaya çıkarıyor. Bu da doğal maruziyet veya enfeksiyonun Covid-19 vakalarının tekrarını önleyebileceğini gösteriyor.

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici ise Twitter adresinden yaptığı değerlendirmede bu araştırmanın, "Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde (asemptomatik ve hafif enfeksiyonlar dahil) oluşan güçlü T hücre yanıtının yeterli ve tekrarlayan enfeksiyon olasılığından koruyucu olduğunu gösteren önemli bir çalışma" olduğunu belirtti.