Toplumsal Haber Merkezi

TV kanallarının özellikle sabah programlarında düzenli olarak doktor, diyetisyen, estetik cerrah gibi alanında uzman olduğunu belirten kişiler konuk ediliyor. Ana akım kanalların hepsinde var olan bu programlar, uzmanların 'çeperlerini genişletmek' için kullandığı bir yöntem. Bazı uzmanların bilimin söylediğini halka aktarmak, topluma faydalı olabilmek gibi dürtülerden değil de özel kliniklerine 'müşteri' çekmekten hakeretle ortaya çıktıkları da düşünüldüğünde çarkın dişlileri tamamlanıyor. 

Ama bu iş öyle dışarıya gösterildiği gibi bedavaya olmuyor! Programın sunucuları sık sık "sağolsun, hocamız bizi kırmayıp geldi" derler. Bu sunucu retoriği, aslında arkasına saklanan parasal ilişkinin kılıfı. Nasıl mı?

Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu, sürecin nasıl işlediğini çok sade bir örnekle anlattı. "Sekreterim aradı; 'hocam sizi Show TV'den aradılar. Ebru Akel'in sunduğu Kendine İyi Bak programına davet ediyorlar' dedi" ifadelerini kullanan Kadıoğlu, "Sor bakalım para istiyorlar mı dedim; 6000 TL cevabı geldi” diye yazdı. Prof. Dr. Kadıoğlu bu olayı "Tv'lerde seyrettiğiniz doktorlar bu yayınlara para vererek çıkıyor, bilin istedim" ifadeleriyle paylaştı.

ALTYAZIDAN TELEFONUNUZ GEÇERSE +2000 DAHA
Prof. Dr. Cem Baykal ise, Kadıoğlu'nun bu mesajına "Hocam altyazıdan telefonunuz ve adresiniz geçerse +2000tl, muayenehanenizden gorüntü de olursa +2000 tl daha ayrıntısına girmemişler mi" sorusuyla yanıt verdi.

ARTIK ÖZEL HASTANE ZİNCİRLERİ DEVREDE
Prof. Dr. Baykal'ın mesajına eskiden TRT ve özel kanalların davetlerini görev bilip katıldığını ama son 10 yılda para almadan çıkartan kanal kalmadığını belirterek yanıt veren Prof. Dr. Kadıoğlu ise "Hekimlerin çalıştığı büyük özel hastane zincirlerinin bu yayınlar için özel bütçesi ve anlaşmaları oluyor; artık çoğunlukla onların doktorları çıkıyor programlara" bilgisini de paylaştı.