Çeviri: Ercan Çankaya

Hayvan destekli terapiler, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde uzun süredir kullanılan bir yöntem olsa da terapilerin olumlu sonuç verebilmesi için bu konuda profesyonel olarak eğitilmiş terapistlerce yürütülmesi gerekiyor. Terapinin uzman terapist gözetiminde yapılması, hayvanların da fiziksel ve mental sağlığını korumak açısından önemli.

Özellikle çocuk terapilerinde, hayvanların kullanılması oldukça olumlu sonuçlar veriyor. Çocukların hayvanlara olan merakı, onları terapiye daha açık hale getirebiliyor.

ENGELLİ TERAPİLERİNDE HAYVANLAR
Hayvan destekli terapiler, engelli rehabilitasyonunda da sıklıkla kullanılıyor. Deutsche Welle’nin hayvan destekli terapiler konusunda uzman Andrea Beetz’le gerçekleştirdiği röportaja göre binicilik yöntemi, engelli terapilerinde sıklıkla uygulanan bir yöntem.

ÇOCUKLARIN DİKKATİ CANLI TUTULUYOR
Çocukların okul sevgisini artırabilmek için okulların belirli saatlerde uzmanlarca köpekler eşliğinde ziyaret edilmesinin de pek çok örnekte işe yaradığı gözlemlendi. Özellikle çocuklar, terapi sırasında çok çabuk sıkılabildikleri için terapide hayvan kullanımı çocukların terapiye aktif katılımlarını sağlayabilmek açısından çok önemli.

HAYVANLAR YAŞLILARA HASTALIĞI UNUTTURUYOR
Hayvan destekli terapinin oldukça işe yaradığı bir diğer grup yaşlılar. Hayvan destekli müdahalelerin ilk örneklerinden biri de yalnız yaşayan yaşlıların, bir program dahilinde uzmanlarca ziyaret edilmesiydi. Bu ziyaretlerin en önemli amacı, yaşlıların zihinlerini meşgul ederek hastalıklarını ve yaşlılıklarını bir süreliğine dahi olsa unutturmak.

ANKSİYETE VE DEPRESYONU AZALTIYOR
Son 10 15 yılda hayvan destekli müdahalelerin psikolojik tedavi ve rehabilitasyondaki olumlu etkilerini kanıtlayan pek çok çalışma yayımlandı. Hayvan destekli müdahalelerin, depresyon ve anksiyeteyi azaltabildiği gibi stres faktörlerinin unutturulmasında da oldukça işe yarar olduklarını kanıtlandı.

EVDE HAYVAN BESLEMEKLE AYNI ŞEY DEĞİL
Hayvanlarla göz teması bile hayatımızdaki pek çok stres faktörünün zihinsel sağlığımız üstündeki etkisini azaltabiliyor ya da yok edebiliyor. Fakat evde hayvan beslemekle, yapılandırılmış hayvan destekli bir terapiyi birbirine karıştırmamak gerekiyor. Araştırmalar, evlerinde hayvan besleyenlerin ortalamaya göre biraz daha sağlıklı olduklarını gösterse de profesyonel bir terapi almadan tüm sorunlarımızın hayvan dostlarımızca çözülmesini beklemek sevimli dostlarımızdan çok şey beklemek olur.