Toplumsal ÇEVİRİ

Tüm dünyayı saran koronavirüs salgını gün geçtikçe ivme kazanırken, korunma yöntemleri ardı ardına sıralanıyor. Virüsten korunma yollarının bu kadar çeşitlendiği bir dönemde en çok merak edilen konulardan biri de kaçınılmaz olarak virüsü kaparsak hastalığın nasıl ilerleyeceği.

22 yaşındaki ABD'li Bjonda Haliti, COVID-19 testinin pozitif çıkmasının ardından hastalığın seyrini sosyal medyadan paylaştı. Yaşlılarda ölüme kadar götüren hastalığa yol açan virüsün gençlere nasıl etki ettiği sorusu, hastalığı yaşayan bir gencin ağzından duyulması itibarıyla da önemli.

Haliti, salgından etkilendiğinden şüphe ettiği ilk günden beri semptomlarını ve hislerini not aldı. Virüsün varlığıyla ilgili testin sonucu ise onuncu günde eline ulaştı.

İLK SEMPTOM ATEŞ DEĞİL...
Hastalık sırasında gördüğü semptomları bitkinlik, baş ağrısı, kuru öksürük şeklinde tanımlayan Bjonda Haliti, bolca su tükettiğini ve vitamin takviyesi aldığını aktardı.

On birinci günden itibaren iyi hissettiğini aktaran Haliti, tekrar test edilmek için başvurduğunu ve bu süre içinde her ihtimale karşı karantinaya devam edeceğini açıkladı.

Haliti'nin hastalık günlüğü ise şöyle:

22 yaşındayım ve COVID-19 testim pozitif sonuçlandı. Paylaşmak konusunda kararsızdım, fakat özellikle yaşıtlarımı bilinçlendirmek ve kimilerinin pandemi sebebiyle duyduğu kaygı ve stresi azaltmak için deneyimlerimi paylaşma kararı aldım.

1. gün: Kuru, hafif bir öksürük ve az bir boğaz ağrısı ile başladı. O gece son derece yorgundum.

2. gün: Başımda yoğun bir baskı hissettim. Öyle ki, rahatsız olmamak adına daha yumuşak öksürmeye gayret ettim. O gece üşüdüğümü hissettim ve ateşim olduğunu fark ettim. Dikkatimi çeken ana semptomlardan biri gözlerimin acımasıydı. Gözlerim hassas ve ağrılıydı, hareket ettirmek rahatsız ediyordu. Biraz araştırınca bunun migren olduğunu öğrendim fakat rahatsızlık geçmedi. Tüm gün uyudum.

3. gün: Enerji seviyem oldukça düşük, sadece uyudum ve hala ateşim var. Bu noktada semptomlarım: kuru öksürük, migren, ateş, üşüme, biraz mide bulantısı. Grip testimin negatif çıktığı doktora tekrar gitme kararı aldım. Doktor bana muhtemelen bir enfeksiyonumun olduğunu söyledi ve antibiyotik ile 800 miligramlık ibuprofen verdi. Sıvı, vitamin ve probiyotik takviyesi almaya özen gösterdim. O gece hala ateşim vardı.

ARTIK ATEŞİM YOK

4. gün: Nihayet artık ateşim yok, fakat yeni bir semptom ortaya çıktı: Nefes darlığı. Rahatsız ediciydi, göğsümde tuğla var gibi hissettim. İnternette okuduğum bir testi(nefesini tut ve ona kadar say) uygulamaya karar verdim. Hiçbir sorun olmadan yapabildim.

Bu noktada ilk başta yapmış olmam gerektiği gibi korona virüs için test yaptırmaya karar verdim fakat test yaptırmak çok zordu! Kendimi karantinada tutmaya ve sıvı tüketmeye devam ettim.

5. gün: Semptomlar: boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı. Aynı doktora tekrar gittim ve test yaptırmak konusunda oldukça sert davrandım. Doktor yaşamsal seviyelerimin oldukça iyi olduğunu söyledi fakat hayırı cevap olarak kabul etmeyecektim. Ayrıca göğüs röntgeni de istedim, her şey normal çıktı.

Doktor bana kendimi karantinada tutmaya devam etmemi önerdi ve sonuçlarımın 5-6 gün içinde çıkacağını söyledi!

ENERJİM YÜKSELMEYE BAŞLADI

6. gün: Antibiyotik ve ibuprofen kullanımının devamıyla birlikte semptomlarım şöyleydi: boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı. Enerji seviyem yükselmeye başladı.

7. gün: Semptomlar: hafif boğaz ağrısı, hafif öksürük, nefes darlığı. Enerji seviyem yükseliyor.

8. gün: Semptomlar: hafif öksürük, kendim gibi hissetmeye başladım. Enerji!

9. gün: Öksürüğüm biraz daha ağırdı, enerji seviyem normal.

10. gün: Semptomlar: Hafif öksürük, burun akıntısı, normal enerji seviyesi. Laboratuar sonuçlarım geldi: POZİTİF.

Karantinada kalmaya ve kendime dikkat etmeye devam ediyorum. Bugün sağlıklı ve harika hissediyorum! Hastalığın geçtiğini doğrulamak adına tekrar test yaptırmaya ihtiyacım olacak, eğer beni tekrar test etmeye istekli bir doktor bulabilirsem. Şimdilik kimse yok.

EN ZORU İLK ÜÇ GÜNDÜ

Nasıl geçtiğini soranlar için: Geçmişte daha ağır geçirdiğim soğuk algınlıkları olmuştu. Doktora gittiğimde ağrımı 10 üzerinden 4 olarak değerlendirdim. En zoru ilk üç gündü.

Sigara kullanmıyorum, astımım yok.

Testim pozitif çıktıktan sonra hiçbir ilaç önerilmedi.

Şu an gayet iyi hissediyorum, enerji seviyem normal. Sinüslerimde biraz baskı var ve hafif baş ağrım devam ediyor fakat ben de mümkün olduğunca fazla sıvı almaya özen gösteriyorum. Genel olarak sağlığım yerinde!