Toplumsal Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, koronavirüs vaka sayılarının ciddi boyutlara ulaştığı Şırnak’ın Cizre ilçesinin içinde bulunduğu durumla ilgili elde ettiği bilgileri paylaştı.

Tanal, yaptığı yazılı açıklama, 150 bin nüfuslu ilçede virüsün hızla yayılmaya devam ettiğini söyledi.

CİZRE’DE FİLYASYONUN SADECE ADI VAR!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her fırsatta övdüğü ve dünyaya örnek gösterdiği, Covid-19 testi pozitif çıkan şahısla temasta bulunan kişilerin tespit edilmesi amacıyla uygulanan filyasyon yönteminden Cizre’nin yeterince faydalanamadığını belirten Tanal, “Bana aktarılan bilgilere göre, Cizre’de filyasyon yöntemi pek uygulanmıyor. İlçedeki bir evde Covid-19 testi pozitif çıkan birisi varsa sağlık ekipleri gelip sadece onu götürüyor. Evdeki diğer kişilere ayrıca test yapılmadığı iddia ediliyor. Halbuki pozitif vakayla temas edenler de teste tabi tutulmalıdır. Her yerde kural böyledir. Sayın Bakanımız, bakanlık merkezinden bir ekibi Cizre’ye göndermelidir. Cizre’de ne olup bittiğinden haberdar olmalıdır” dedi.

HASTANEDE YER KALMADI
Cizre’deki hastane sıkıntısına dikkat çeken Tanal, “Cizre, 150 bin nüfusuyla bölgemizin büyük bir ilçesidir. Cizre’deki devlet hastanesi, 150 yataklı. Yani her bin kişiye bir yatak düşüyor. Cizre’deki hastanede yer kalmadığı için koronavirüse yakalanan hastalar Şırnak merkeze, İdil ilçesine, Mardin ve Batman gibi çevre illere sevk ediliyor. Yer sıkıntısından dolayı tedavi gören birçok vatandaşımızın, Covid-19 testi henüz negatifleşmemiş olmasına rağmen eve gönderildiği öne sürülüyor. Başka hastaları almak için bu şekilde hareket edildiği dile getiriliyor. Sağlık çalışanlarımız gecelerini gündüzlerini katarak fekadarca virüsle mücadele ediyor. Bunu kimse inkar edemez. Ama maalesef hastane ve imkanlaryetersiz kalıyor” diye konuştu.

DOĞUM HASTANESİ PANDEMİ HASTANESİ OLDU
Cizre’deki vaka artışı nedeniyle Şırnak merkezdeki hastanelerde de yer sıkıntısı yaşandığını aktaran Tanal, “Normal hastaneleri geçtik, Şırnak’ta yeni yapılan kadın doğum hastanesi bile koronavirüs hastaları için ayrıldı. Birçok öğrenci yurdu da Covid-19 vakaları için ayrılmış vaziyette. Mesela Şırnak’taki Şükrü Geliş Öğrenci Yurdu, Covid-19 için ayrıldı. Yurt tamamen dolu. İl merkezindeki TOKİ yurdunun da yine vakalar için ayrılacağı gelen bilgiler arasında” ifadelerini kullandı.

BİR AY İÇİNDE HARİTA KIRMIZIYA DÖNDÜ
CHP’li vekil Mahmut Tanal, Cizre’de her geçen gün durumun kötüleştiğini kaydederek, şunları söyledi:

Elimizde ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasından alınmış Cizre’nin vaka yoğunluk haritaları var. 26 Mayıs’taki haritaya göre ilçede vaka sayısı yok denecek kadar az. Ancak bir ay sonra, 26 Haziran’da harita kırmızıya boyandı.

Bir ay içinde değişen harita, her şeyi anlatıyor. Her mahallede onlarca bina karantinaya alınmış durumda. Cizre’deki günlük vaka sayısı, Türkiye ortalamasının üstünde. Günde 2-3 kişi defnediliyor.

Vatandaşlarımız yeterince test yapılmamasından yakınıyor. Hastane personeli dahi olsanız, başhekim onay vermediği sürece test yok. Sadece şüphe üzerine hastaneye başvuran ve tomografisinde belirti tespit edilen kişi yatırılıp öyle test yapılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın acilen tedbir alması için bu bilgileri paylaşıyorum. Lütfen Cizre’nin çığlığını duyun ve gereken adımlar ivedilikle atılsın.