Toplumsal Haber Merkezi

Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında başlanan 'yerinde karar' döneminde Sağlık Bakanlığı'nın il bazlı risk durumlarını açıklaması beklenirken Bilim Kurulu Üyesi Mustafa Haköksüz kırmızıya dönmesi beklenen illeri söyledi.

Covid-19 risk haritasında rengi turuncu olan ve aralarında İstanbul'un da bulunduğu illerden hangilerinin kırmızıya dönebileceğine dair konuşan Haköksüz, "Renklendirilmiş haritada baktığımızda sarı ve mavilerin azalacağını, turuncuların kırmızıya döneceğini göreceğiz. Özellikle Marmara Bölgesi'nde İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kocaeli gibi illerimiz kırmızıya dönecek gibi duruyor" dedi.

‘İNGİLTERE VARYANTININ YAYGINLIĞI VAKALARI HIZLA ARTIRACAK’
Hasöksüz konuşmasının devamında konuyla ilgili şunları söyledi:

İngiltere varyantının yaygınlığı maalesef günlük vaka artışına ve haritadaki renklerin kötüye gitmesine neden olacak gibi görünüyor.

Karadeniz'de günlük vakaların çok yüksek olmasındaki en önemli etken, o bölgede İngiltere tipi mutantın olmasından dolayı... Bu varyantın ikinci bir özelliği daha var. Varyant virüslerle birlikte aile içinde 1 kişi 3-4 kişiye bulaştırır hale geldi. En tehlikeli kısım toplu taşıma içinde seyahat edenlerin, kapalı alandaki restoran ve kafelerdekilerin kurallara uymaması durumu.