Toplumsal Haber Merkezi

Prof. Dr. Kayıhan Pala, Covid-19'un İngiltere varyantının şu ana kadar Türkiye’de 70 ilde saptandığını belirterek, "Her yerin toptan açılması geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları tekrar karşımıza getirecek" değerlendirmesini yaptı. Pala, Bakanlığın açıkladığı mevcut verilerle bir bilimsel analiz yapabilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, KRT TV’nin Şimdiki Zaman programında normalleşme kararları, Covid-19 vaka sayıları ve aşılama çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

‘YÜKÜ EMEKÇİLER, ESNAF VE 65 YAŞ ÜSTÜ ÇEKTİ’
Kısıtlamaların bu haliyle sürdürülmesinin doğru olmadığını söyleyen Pala, pandeminin yükünün emekçilere, esnafa ve 65 yaşın üstündeki yurttaşlara yüklendiğini söyledi.

Kısıtlama kararlarının açıklamasında “Bilim Kurulunun bu kararların neresinde olduğunu toplum henüz duyabilmiş değil” diyen Pala, “kararlar ile bakanlığın 3 haftadır peş peşe açıkladığı 100 binde olgu sayıları arasında ciddi tutarsızlıklar var” diye konuştu.

“Dün açıklanan veri setine baktığımızda, 22-28 Şubat tarihlerini içermesi gerekirken 20-26 Şubat tarihlerini içeren bir 7 haftalık raporla karşılaştık. 20-21 Şubat tarihleri bir önceki raporda da kapsanıyordu” diyen Prof. Dr. Pala, “Ordu ile Şırnak arasında 130 kat fark var. 7 günde görülen 100 bin kişiye düşen yeni olgu sayısı Ordu’da 300 civarında. Şırnak’ta 2,2 civarında” ifadelerini kullanarak açıklanan verilerdeki tutarsızlıkların altını çizdi.

‘MEVCUT VERİLERLE BİR DEĞERLENDİRME YAPILAMAZ’
“Sağlık Bakanlığı’nın ülkenin 81 ili arasında bu kadar yüksek farklılığın nereden kaynaklandığını açıklaması gerekir ki biz daha sonra, bizim risk haritamız diye belirlediği renklendirilmiş illere göre riskleri veriler ışığında değerlendirebilelim” diyen Pala; şu anda bilim insanların böyle bir değerlendirme yapabilmekten uzak olduğunu söyledi.

Açıklanan verilerin eksik olduğunu belirten Pala, hangi ilde günde kaç adet test yapıldığının da açıklanması gerektiğini söyledi. “Gerçekten Şırnak’taki olgu sayısının azlığı, test sayısı Ordu’da yapıldığı kadar olduğu için mi yoksa test yapılamadığı için mi bunu bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığınnın “illere göre testlerdeki pozitiflik oranlarını” da açıklamadığına değinen Pala, “Dünyada kabul edilen resmi konsept, eğer 100 testten 3’ten fazlasında sizin pozitiflik oranınız varsa salgın kontrol altında değil demektir” diye konuştu.

‘NE KADAR YAYILDI BİLMİYORUZ...’
İllere göre hastalığı geçirip antikor geliştirenlerin oranlarının da bilinmediğini söyleyen Pala, “Son 6 aydır hastalık çok yüksek oranda geçirildiği için oradaki insanlar yüksek oranda antikora sahip oldukları için mi böyle bir durum var bunu bilmiyoruz. Son olarak endişe verici 3 varyantın (İngiltere, Güney Afrika, Brezilya’da saptanan varyantlar) illere göre dağılımlarını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bunları bilmeden bakanlığın, verilerle örtüşmeyen renklendirilmiş risk haritası tartışmaya tartışmaya açıktır” diyerek tutarsız veriler üzerinden bilimsel bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığını söyledi.

‘İNGİLİZ VARYANTI 70 İLDE YAYILDI’
Pala, Türkiye'de görülen Coronavirus varyantlarıyla ilgili “Şu ana kadarki resmi açıklamalar İngiliz varyantının 70 ilde saptandığına ilişkin. Bunların hangi iller olduğunu bilmiyoruz. Bu varyantın iki özelliğini biliyoruz. Kişiden kişiye daha hızlı bulaşıyor. Özellikle 60 yaşın üstünde bulaştığı insanlarda hastalığın daha ağır geçmesine yol açıyor” ifadelerini kullandı.

Değişik illerden aldığı bilgileri aktaran Kayıhan Pala, genel eğilimin hasta sayısında bir kıpırdanma olduğu ve hastaların daha ağır seyrettiğine ilişkin olduğunu söyledi. “Bir değişim de çocuklardaki hasta sayısında. Geçen yıla kıyasla bir parça daha fazla çocuk hasta sayısı var” diye konuştu.

‘BU SÜRECE NORMALLEŞME DİYEMEYİZ’
Pala, kademeli normalleşmeyle ilgili değerlendirmesini şöyle noktaladı:

Bu açıklanan kararların adına normalleşme demiyorum. Çünkü normalleşme dersek sürecin kendisini normalleştirmişiz gibi algılanabilir. Bu doğru bir yaklaşım değildir.

Bu sınırlı sayıda bir yeniden açılma girişimidir. Bana sorarsanız yanlış bir strateji uygulanmıştır.

Her yerin toptan açılması geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları tekrar karşımıza getirecek. Bu koşullarda önümüzdeki haftalarda özellikle riskin halen sürdüğü yüksek yerlerde olgu sayılarında bir artış beklenebilir.