Yıllardır eğitim camiasının içinde bir öğretmenim. Öğretmenliğe başladığım ilk yıllardan beri kaynak kitap kullanımı konusu çözüme kavuşmamış bir sorundur. Ve bu her yıl eğitim-öğretim yılının başında öğretmenleri tehditle devam etmektedir.

Türkiye’nin eğitim durumu ortadadır. Hem Dünya çapında hem de kendi içimizde yaptığımız sınavlarda her geçen gün başarı grafiğimiz düşmektedir. Öğretmeni yok sayarak tepeden inme programlarla ya da sınıfları donatan teknoloji ile bu işin olmayacağı kanıtlanmıştır. Fatih projesi bu sene iptal edilmiştir. İktidarın cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak lanse ettiği Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi, aradan geçen yıllar ve harcanan milyarlarca liranın ardından hedefleri tutturamamıştı. Milli Eğitim Bakanlığı, 2010’da başlatılan proje kapsamında harcanan milyarlarca lira, 58 ihale ve 110 doğrudan alımın ardından 1 milyon 437 bin tablet dağıttıktan sonra uygulamayı değiştirme kararı almıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen resmi yazılarda kaynak kitap kullanılmasının yasaklanmasının sebebi veliye maddi külfet getirmesinden dolayıdır. Peki, çocuklar niçin hiç düşünülmemektedir? Çocuklara daha fazla bilgi, daha fazla örnek, daha fazla etkinlik ve daha fazla soru çeşitliliği ile kazançları göz önüne alınmamaktadır.

Biz öğretmenler yaşadığımız birçok olumsuzluğa rağmen yılmadan, usanmadan daha fazla nasıl yararlı olurum, çocukları bir adım daha ileriye götürürüm mücadelesini verirken. Çocukların kazançlarının göz önüne alınmayıp ta velilerin maddi külfetlerinin düşünülmesi çok acı bir gerçektir.

Bir başka gerçek de şudur ki!

Ülkemizde hızla özel okul oranları artmaktadır. Devlet okullarına gönderilen kitaplar özel okullara da gönderilmektedir. Devlet okuluna giden çocuklar devlet tarafından verilen tek kitaba mahkum edilirken, özel okullara giden çocuklar için yurt dışı kaynaklı kitaplar bile kullanılmaktadır.

Ve bu çocukların sınava girme zamanı geldiğinde aynı sınav ve soru sistemiyle değerlendirilmektedirler. Peki, soruyorum size bu ne kadar adildir?

Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Hangi yaşta olursak olalım ister öğrenci ister yetişkin kitaba verilen para maddi külfet değil her zaman kazançtır.