Barack Obama, Joe Biden, Elon Musk, Apple ve yüzlerce onaylı “mavi tikli” Twitter hesabı bu gece benzeri görülmemiş bir Twitter saldırısına uğradı. Birden fazla hesabı etkileyen yaygın bir hackleme işleminin parçası gibi görünen saldırı, Twitter hisselerinin değer kaybına sebep oldu.

Büyük şirketlerin ve bireylerin Twitter hesapları, platformun şimdiye kadar gördüğü en yaygın ve kafa karıştırıcı korsan saldırıları ile tehlikeye düştü. Bitcoin aldatmacaları ile büyüyen zincir, Twitter’in onaylanmış kullanıcılara ait hesapların tümünden, Tweet atılmasını yasaklamasıyla ara verdi. Saldırıdan çok sayıda kişinin etkilendiği biliniyor.

DokuzSekiz'de yer alan habere göre, bugün akşam saatlerinde başlayan saldırı sonucunda, Twitter bir saatten fazla sessizliğin ardından durumu destek hesabına yazarak, “Twitter’daki hesapları etkileyen bir güvenlik olayının farkındayız. Soruşturmak ve düzeltmek için adımlar atıyoruz. Herkesi kısa süre içinde güncelleyeceğiz.” bilgilendirmesi yaptı.

Şirket ayrıca Avrupa saatiyle saat 6’da başlayarak, doğrulanmış hesapların Tweet atmasını önleme konusunda benzeri görülmemiş bir önlem aldı. Twitter bunu şirket tarihinde ilk kez yapmış durumda.

ÖNCE ELON MUSK, SONRA BİLL GATES
Kaos, Elon Musk’ın Twitter hesabının, bir hacker tarafından bir bitcoin aldatmacası ile kullanılmasıyla başladı.

Musk’un hesabının saat 17:17’de (TR saati) gizemli bir tweet yayınladığı, “Covid-19 yüzünden cömert hissediyorum. Bir sonraki saat için BTC adresime gönderilen tüm BTC ödemelerini iki katına çıkaracağım. İyi şanslar ve dışarıda güvende kalın!” yazdığı görüldü. Tweet ayrıca, -muhtemelen bilgisayar korsanının kripto cüzdanıyla ilişkili- bir bitcoin adresi içeriyordu.

Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates’in hesabına da benzer bir bitcoin cüzdan adresi ile benzer bir mesaj gönderen bilgisayar korsanları tarafından erişildi. Her iki hesap da neredeyse silindikleri kadar hızla yeni tweet’ler atarken, Musk’ın hesabı Türkiye saatiyle 8 itibariyle hacker’ın kontrolü altında görünüyor.

“BTC adresime gönderilen tüm ödemeleri iki katına çıkarmak minnettar hissediyorum! 1.000 dolar gönderiyorsun, 2.000 dolar geri gönderiyorum! Bunu sadece önümüzdeki 30 dakika boyunca yapıyoruz” diyen Musk’un BitCoin adresi içeren Tweet’i, Gates tarafından RT edildi. Ayrıca, yayınlandıktan kısa bir süre sonra, yalnızca benzer bir mesajın birkaç dakika sonra yerini alması için silindi.

Gates sözcüsü Recode’dan Teddy Schleifer’e şunları söylüyor: “Bu Tweet’in Bill Gates tarafından gönderilmediğini doğrulayabiliriz. Bu Twitter’ın karşı karşıya olduğu daha büyük bir sorunun parçası gibi görünüyor. Twitter, hesabı geri yüklemek için durumun farkında ve çalışıyor.”

APPLE, UBER, OBAMA, BEZOS, BIDEN DE HEDEFTE
Gates ve Musk’un hesaplarından ilk tweet dalgasından kısa bir süre sonra Apple, Uber, eski Başkan Barack Obama, Amazon CEO’su Jeff Bezos, Demokratik başkan adayı Joe Biden,  Kanye West ve eski New York belediye başkanı ve milyarder Mike Bloomberg gibi her birinin milyonlarca takipçisi olan ünlü hesaplardan dolandırıcılık amaçlı Tweet’ler atıldı.

Operasyonun ne kadar yaygın olduğu belli değil, ancak çok sayıda büyük şirketi ve son derece yüksek profilli kişileri etkilediği görülüyor. Bu, birinin veya grubun Twitter’ın giriş sürecinde veya üçüncü taraf uygulamasında ciddi bir güvenlik boşluğu bulduğunu veya failin bir şekilde bir Twitter çalışanının yönetici ayrıcalıklarına eriştiğini gösteriyor.

ŞU ANDA DOLANDIRICI 110 BİN DOLAR ELDE ETTİ
Blockchain tabanlı kripto para biriminin doğası nedeniyle işlemlerin kayıtları kamuya açık olduğundan, bazı insanlar aldatmacanın hedefi oluyor ve ilgili BTC (BitCoin) adreslerine para gönderiyor. Şimdiye kadar, dolandırıcı neredeyse 110.000 dolar kazanmış gibi görünüyor.