Türkiye’de yeni adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu’nda yapılan patent tescil başvuruları değerlendirmeye alındıktan sonra kesin bir sonuca bağlanır. Patent tescili  alınması durumunda buluş sahibinin izni olmadan başkalarının kullanımı kesinlikle yasa dışıdır. Tescil işlemleri temel olarak 11 aşamadan oluşmaktadır. Tüm bu aşamaları hızlıca atlatmak ve patent tescilinizi eksiksiz ve olabilecek en hızlı şekilde almak için Lider Patent ile iletişime geçebilirsiniz.

1. Aşama: Patent Ön Araştırması ve Analizi

Bir uzman patent vekili tarafından patent tescili yaptırmak istediğiniz buluşunuzun yenilik araştırılmasının yapılması ve şayet gerekirse buluş üzerinde değişikliklerinin yapılması gereken aşamadır. Mevcut teknikte olan özellikler buluş olarak iddia edilen hususiyetlerden çıkarılır. Burada amaç, yenilik araştırma sonuçlarının olumlu geleceği bir buluş iddiasında bulunmaktır.

2. Aşama: Patent Başvurusu

Patent vekili bir mühendis tarafından hazırlanan patent tarifnamesi ile Vekil firma tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurunun gerçekleşmesi aşamasıdır. Patent tescil başvurusu yapıldıktan sonra bulunan yıl ve kaydedilen patent sırasındaki yerini içeren patent başvuru numarasına sahip patent tescil giriş evrakı size iletilir (örnek 2021/102253)
3. Aşama: Başvurunun Şekli İncelenmesi

Yapılan başvurunun Türk Patent ve Marka Kurumu’nun görevli patent uzmanlarınca şeklen incelenmesi aşaması olan “Başvurunun Şekli İncelenmesi” bölümünde herhangi bir eksiklik var ise bunun giderilmesi için 2 aylık bir süre başvuru sahibine tanınır.

4. Aşama: Araştırma Talebi

Başvuru tarihinden itibaren 12 ay içerisinde araştırma ücreti ödenmesi ile birlikte “Araştırma Talebi yapılır. Buluş iddialarını içeren istemlere göre , Tüm Dünya’daki mevcut teknikte buluşun yeniliği araştırılır. 12 ay içinde araştırma talebi yapılmaz ise başvuru geri çekilmiş sayılır.

5. Aşama: Araştırma Raporu

Paten tescili aşamaları arasında en önemlilerden biri olan araştırma raporu kısmı, buluşun patentlenebilir olup olmadığına karar verilmesindeki ilk aşama özelliğini taşıyor. Araştırma raporu kapsamında buluşun başvuru tarihinden önce dünya üzerinde herhangi bir yerde yayımlanmış, tarihi belli tüm dokümanlar listelenmekle birlikte raporda ayrıntılı bir şekilde hangi kısmın buluş ile ilişkili olduğu belirtilir. Uluslararası kodlar (X, Y, A vb.) aracılığı ile dokümanlar buluş ile ilişkilendirilir. Şayet başvuruya devam edilme kararı verilirse araştırma raporu bildirildikten itibaren 3 ay içerisinde inceleme raporu hazırlanması için başvuru sahibinin talepte bulunması gerekir.

6. Aşama: Yayım

Patent başvurusu ve tescil aşamaları arasında belki de en önemlisi olan yayım, kurumun resmi patent bülteninde gerçekleşir. Her ayın 21. gününde (resmi tatile denk gelmesi halinde sonrasındaki ilk iş gününde) yayımlanan bülten herkes tarafından takip edilebilir. Rüçhan da denilen başvuru tarihinden itibaren 18 ay sonra yapılan “Başvuru Yayımı” bu 18 aylık süreç tamamlanmadan başvuru sahibi tarafından erkene çekilmesi talep edilebilir. Ancak böyle bir talepte bulunmayı düşünen adaylar, patent başvurularını gerçekleştirirken başvuru formunda bulunan “erken yayım” ile ilgili olan kısımda belirtilmesi gerekir.

7. Aşama: Görüş

Üçüncü kişiler başvuru yayımının arından patent başvuru konusu ya da buluş konusuna ilişkin patent verilebilirlik görüşlerini yazılı bir şekilde Türk Patent Kurumuna sunma hakkına sahiptir.

8. Aşama: İnceleme Talebi

Araştırma raporunun bildirim tarihi itibariyle üç ay içerisinde başvuru sahibi ücreti ödemeli ve başvurusunun incelenmesini Türk Patent ve Marka Kurumundan talep etmelidir. Bu süreç boyunca başvuru sahibi araştırma raporu ile ilgili varsa resimler veya istemlerde değişiklik yapabilir, görüşlerini veya tarifname sunabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu inceleme talebinin geri çekilemez olduğudur.

9. Aşama: İnceleme Raporu

İnceleme sürecinde dikkat edilecek başlıca faktörler arasında buluş (istemler), patentlenebilirlik kriterleri (yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik) bulunmaktadır. Araştırma raporu inceleme esnasında tespit edilen dokümanlar, varsa başvuruda yapılan değişiklikler ve başvuru sahibinin görüşleri değerlendirilir ve patent tescilinin verilip verilmemesine karar verilir. 9. aşamada patent verilme veya verilmeme nedenleri gerekçeleri ile birlikte inceleme raporu düzenlenerek kesin karar başvuru sahibine bildirilir.

10. Aşama: Patent Belgesi Düzenleme Ücretinin Yatırılması

İnceleme raporu, yapılan başvurunun patentlenebilir olduğu yönünde ise başvuru sahibi belirlenen ücreti yatırarak patent belgesi düzenlenmesini talep edebilir.

11. Aşama: Patentin Yayınlanması

Olumlu inceleme raporu başvuru sahibine bildirilir ve sonrasında bültende “Belge Yayımı” yapılarak tescil işlemleri tamamlanır.