İnfrared Ne Demek? Kullanım Alanları Nerelerdir?

Genel anlamı ile; infrared ne demek incelediğimiz zaman birçok farklı özelliğe sahiptir. Özellik olarak; turuncu renge sahip olup, güneşin doğuşu ve batışı esnasında net bir şekilde görülebilen ışıklardır.

İnfrared tam anlamı ile; Isının ışıkla taşınma şeklidir. Evrendeki güneş ışıklarının bir kısmına verilen isimdir. İnfrared ışıkları güneş ışınlarının boyut olarak, 0,76-300 mikrometre dalga boyu aralığında olduğu ışıklardır. Genel olarak; infrared ne demek? sorusunun birçok farklı cevabı vardır.

İnfrared İngilizce olarak kızılötesi anlamına gelir. Doğrudan alınan güneş ışınları;

%47 kızılötesi,

%46 görünür ışık

%7 morötesi

Işınımdan meydana gelmektedir.

İnfrared Genel Anlamı

Genel anlamı ile; infrared ne demek incelediğimiz zaman birçok farklı özelliğe sahiptir. Özellik olarak; turuncu renge sahip olup, güneşin doğuşu ve batışı esnasında net bir şekilde görülebilen ışıklardır. En büyük özelliği havayı çok fazla ısıtmadan, kısacası; havayı aracı olarak kullanmadan direkt objeleri ısıtır. Güneş sisteminin tüm ısısını Dünya'ya kadar ışığı ile taşımaktadır. Kış mevsiminde karlı havalarda bile; güneş varken ortam ısısı artmaktadır.

İnfrared ışıklarının diğer ışıklardan farkı; ısıyı diğerlerinden daha çok taşıyabilme özelliğidir.

Ayrıca; uzay boşluğunu geçerek dünyamıza gelir ve dünyamızın ısı kaynağını oluşturur.

İnfrared Kullanım Alanları

Kullanım alanını da inceleyeceğimiz; infrared ne demek? sorusunun cevabını detaylı inceleyebiliriz. www.serrezistans.com/infrared-isitma-teknolojisi-nedir linkini tıklayarak gerekli detayları inceleyebilirsiniz.

İnflrared ile ilgili araştırmalar yapan; Sir Frederic ve William Hearschel, renk tayflarının hangi oranda ısı taşıdığını görmek için birçok farklı deneyler yapmıştır. Renk tayfında anlam olarak; kırmızı rengin altında kalan ve aynı zamanda gözümüzle baktığımıza görünmeyen ışık dalgasına verilen addır.

Günümüzde infrared ışıkları birçok alanda kullanılmaktadır. Mesela; haberleşme alanından tıbba aynı zaman da ısıtma sistemlerine kadar geniş kullanım sağlamaktadır. İnfraredin tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Eski zamanlarda; Finliler Tibet dağlarında yaşarken; infrared ışıklarını tedavi etmek için kullanmışlardır.

Günümüzde; meditasyon insanların hayat tarzı haline gelmiştir. Yogacılar göz hastalılarında, tedavi amaçlı infrared önermişlerdir Bunların dışında birçok alanda fayda sağlamaktadır.

Bunlar;

Gece görüş sistemleri

Termografi

Meteoroloji

Klimatoloji

Astronomi

Sanat Tarihi

Biyoloji

Kozmetik

Gibi alanlarda kullanılmaktadır.

İnfrared Isıtıcı Ne işe Yarar?

İnfrared ısıtıcı, kızılötesi ışınları evrene yayarak ısı verir. Fakat havanın ısısını arttırmaz, doğrudan bakmış olduğu noktadaki ısının, temas ettiği en yakın alana ısısını yansıtır.

İnfrared ısıtıcıların sağlığa etkileri hakkında birçok kişi olumlu konuşmalar yapmaktadırlar. İnfrared ısıtıcılar çevresine elektromanyetik radyasyon yayarak, insan vücuduna enerji transferi yapmaktadır. Bu cihazlar insan sağlığını direk olarak olumsuz etkilemez.

Deneysel anlamda incelediğimiz zaman; infrared ne demek? sorusu bizi birçok farklı noktaya götürür. Mesela; infrared ışınların enerjilerine baktığımız zaman elektronların enerjilerini değiştirmek için oldukça küçük ışınlardır. Bunların yerine, infrared radyasyon; moleküllerin titreşimlerini değiştirme eğiliminde bulunurlar, bu da bir molekülde bulunan atomların çok daha hızlı ileri ve geri sallanmasıdır.